همانطور که در قسمتهای قبل اشاره کردیم جذابیت بصری یک قطعه جواهر از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر انتخاب مشتری است. برای ایجاد جذابیت در طرح اصولی وجود دارد که آشنایی با آنها کمک میکند قطعاتی زیبا و منحصر به فرد خلق کنید. در ادامه قسمتهای قبل این بار با مفهوم تاکید، کنتراست، تناسب، انسجام و هارمونی آشنا میشویم.
در قسمت اول از این سری در مورد تعادل، انواع آن و اهمیت وزن بصری گفتیم. در قسمت دوم نیز با پویایی طرح و انواع حرکت آشنا شدیم، اصلی که میتواند قطعهای متمایز و خاص را به وجود آورد و نگاه بیننده را درگیر خود کند. برای شناخت موارد دیگر که همگی اصول پایهای دیزاین هستند با هزارویک بوم همراه شوید.
تاکید
بعضی مواقع به وجود آوردن نقطه کانونی روی قطعه علاوه بر تاکید، اهمیت آن قسمت را نیز نشان میدهد. طراح جواهر میتواند با ایجاد تضاد میان یک عنصر و عناصر دیگر مسیر نگاه بیننده را کنترل کند. این تضاد ممکن است از طریق تغییر اندازه، شکل، رنگ یا بافت به وجود آید. همچنین از این طریق میتوان نقطهای خاص را از بقیه طرح جدا کرد، مانند مجزا کردن یک عنصر از گروه عناصر مشابه که بیننده را به نگاه دقیقتر و کشف ارتباط بین این قطعات ترغیب میکند. اگر قصد طراحی جواهری را دارید که میخواهید عنصری خاص در آن بیشتر دیده شود و توجهات را به خود جلب کند استفاده از اصل تاکید را به یاد داشته باشید. طرحهایی که در آنها به صورت واضح و شفاف روی یک عنصر یا یک قسمت مشخص تاکید شده باشد از توازن و هماهنگی بصری بیشتری برخوردارند. برای آشنایی با نحوه به کار گیری نقطه کانونی و ایجاد تاکید بر قسمتی خاص، نمونههای زیر را مشاهده کنید.
کنتراست (تباین)
استفاده از عناصری که در تعارض با یکدیگر قرار دارند کنتراست به وجود میآورد، مانند به کارگیری رنگهای مکمل، جهتهای متفاوت (مانند خطوط افقی و عمودی) و تیرگی و روشنی رنگها. این اصل در طراحی موجب جلب توجه بیننده شده و نگاه را به قسمتی مشخص میکشاند. در ادامه نمونهای از کنتراست در طراحی گردنبند را مشاهده میکنید.
انسجام
نحوه قرار گیری عناصر و تاثیر بصری آنها بر یکدیگر میزان انسجام طرح را مشخص میکند. این اصل شاخصی برای تعیین مقدار وابستگی اجزا به یکدیگر از لحاظ بصری است. یک طرح واحد در نگاه اول قطعهای یکپارچه را نمایش میدهد و اجزا بعد از آن دیده میشوند. انسجام را میتوان از طریق کنار هم قرار دادن عناصر و تشکیل گروه و یا تکرار یک رنگ، بافت یا طرحی خاص به وجود آورد. یکپارچگی طرح آهنگی موزون میان قطعات ایجاد میکند و حس کمال را در نگاه بیننده پدید میآورد.
تناسب
با رعایت تناسب ارتباط بین اجزا به خوبی برقرار میشود و مشخصه همه عناصر اعم از رنگ، اندازه و تعداد در هماهنگی با دیگر اجزا قرار میگیرند. این اصل بر خلاف اصول دیگر معمولا زمانی مورد توجه واقع میشود که در طراحی رعایت نشده باشد. برای مثال بیننده انتظار دارد دو عنصری که در طرح با هم در ارتباط هستند اندازه متناسبی نسبت به یکدیگر داشته باشند، حال اگر یکی از آنها به طور اغراقآمیزی بزرگتر نمایش داده شود نوعی تاکید به وجود میآید و نشان دهنده اهمیت یک قسمت نسبت به بقیه قسمتها است.
هارمونی (توازن)
زمانی که اجزا یک قطعه مکمل یکدیگر باشند طرح را در وضعیتی متوازن قرار میگیرد. به کار گیری این اصل کار سخت و پیچیدهای نیست، هارمونی را میتوان از طریق تکرار چند عنصر مشابه در طرح به وجود آورد، مانند قطعاتی که در زیر مشاهده میکنید.
بیشتر بخوانید: