تعادل رنگ سفید (white Balance) یک مفهوم در عکاسی دیجیتال است که بسیاری از دارندگان دوربینهای دیجیتال یا شناخت درستی از آن ندارند و یا آن را مورد استفاده قرار نمیدهند. اما یادگرفتن و شناخت آن تاثیر به سزایی در عکسهایی که ثبت میکنید، خواهد داشت.
برای جواب به سوال بالا ابتدا به این موضوع فکر کنید که آیا تاکنون برایتان پیش آمده که وقتی عکسهایتان را بعد از ثبت کردن نگاه میکنید، هاله ای از رنگهای زرد، آبی یا نارنجی و غیره در آنها به چشم بخورد؟ دلیل این اتفاق این است که منابع مختلف نوری تصویر تاثیر رنگی یا دمایی متفاوتی بر روی آن دارند. مثلا نور لامپ فلورسنت رنگ مایل به آبی به عکسها میدهد در حالیکه نور لامپ تنگستن (رشتهای/حبابی) سایه ای از رنگ زرد به عکس اضافه میکند.
عموما این تفاوت بین رنگها را متوجه نمیشویم زیرا چشم به طور خودکار تنظیمات لازم را انجام میدهد. اما متاسفانه دوربینهای دیجیتال هوش لازم برای انجام خودکار چنین تنظیمهایی را ندارند و باید به آن اطلاعات لازم درباره هر منبع نوری را بدهیم.
برای رنگهای خنکتر مانند آبی و سبز باید دوربین را به گونه ای تنظیم کنید که دمای سوژهها را گرمتر و به همین ترتیب برای رنگهای گرم دما را سردتر کند.
تنظیم تعادل رنگ سفید
دوربینهای دیجتال متفاوت راههای متفاوتی برای تنظیم تعادل رنگ سفید دارند و این بدان معناست که شما در نهایت باید دفترچه راهنمای دوربین خود را مطالعه کنید. اما بعضی تنظیمها بین دوربینهای متفاوت کم و بیش مشابه هستند. بسیاری از دوربینها حالتهای خودکار و نیمهخودکار دارند که برای کمک به تنظیم بهتر تعادل رنگ سفید بسیار مفید واقع میشوند.
تنظیمهای پیش فرض تعادل رنگ سفید
برخی تنظیمهای پایه برای وایت بالانس به طور خودکار بر روی دوربین تعبیه شده اند:
- Auto. در این حالت بهترین تنظیم بر اساس اصول پایه عکاسی تخمین زده میشود و در مواقع بسیاری کاربرد دارد. اما بهتر است در شرایطی که با نورهای ویژهتری کار میکنید از حالت تنظیم خودکار استفاده نکنید.
- Tungsten. این حالت که معمولا با نشانهٔ یک لامپ حبابی کوچک نمایان میشود برای عکاسیهای داخل محیطی و به خصوص با استفاده از لامپهای رشته ای مانند لامپهای حبابی کارآیی دارد و رنگها را در عکس سردتر میکند.
- Fluorescent. این گزینه برای جبران رنگهای سرد نور فلورسنت است و عکس شما را گرمتر میکند.
- Daylight/Sunny. این حالت در همه دوربینها موجود نیست زیرا تنظیمات را در حالت بسیار طبیعی قرار میدهد.
- Cloudy. این گزینه عموما به معنی گرم تر کردن رنگ سوژههای تصویر نسبت به حال نور روز (Daylight) است.
- Flash. نور فلش دوربین میتواند تصویر را تا حدودی سرد کند بنابراین استفاده از این حالت به معنی گرمتر کردن تصویر ثبت شده است.
- Shade. نور در محیط سایه به مراتب از نور مستقیم روز سردتر (آبیتر) است. این تنظیم نیز به گرم شدن عکس نتیجه میشود.
تنظیمهای دستی نور سفید
در بیشتر موارد با استفاده از تنظیمهای مطرح شده در قسمت قبل میتوانید به تعادل خوبی در رنگ سفید تصویر دست یابید؛ اما دوربینهای دیجیتال (مانند بیشتر دوربینهای DSLR) امکان تنظیم دستی نور و گرمای محیط را نیز فراهم میکنند.
نحوه تغییر و تنظیم این قسمت در مدلهای مختلف دوربینها متفاوت است اما در حقیقت کاری که لازم است انجام دهید این است که به دوربین تعریفتان از رنگ سفید را بشناسانید تا مرجع مشخصی برای تعریف رنگ سفید داشته باشد و بر همان اساس سایر رنگها را به درستی تنظیم کند. برای این منظور میتوانید برای خود یک کارت سفید یا خاکستری که به طور ویژه برای این منظور طراحی شده خریداری کرده و به درستی تنظیمهای لازم برای دریافت رنگ درست اجسام محیط توسط دوربین را انجام دهید.
برای نمونه به بررسی دو تصویر ثبت شده در شرایط نور یکسان و تنظیمهای متفاوت تعادل نور سفید میپردازیم.
تصویر اول در نور اتاق و با استفاده از تنظیم خودکار دوربین برای تعادل رنگ سفید ثبت شده است. سه لامپ حبابی استاندارد در هنگام ثبت عکس روشن بوده و همانطور که مشاهده میکنید تصویر تا حدی گرم و زرد است.
در تصویر دوم با قرار دادن یک تکه کاغذ سفید در مقابل دوربین، رنگ سفید برای آن تعریف شده و با توجه به تنظیمهای جدید عکس ثبت شده است. تفاوت بین دو تصویر و تاثیر تنظیم تعادل نور سفید به خوبی مشهود است.
انجام تنظیمهای دستی وایت بالانس کار دشواری نیست. کافیست چند بار آن را تمرین کنید. یاد گرفتن و به کار بردن آن به تاثیری که در زیبایی عکسهایتان میارزد.
خوب است