خرید دوربین، لنز و تمامی تجهیزات مربوطه برای عکاسان شبیه یک آرزوست. آرزویی که تحقق پیدا کردن آن هزینه زیادی را بر دوش عکاس تحمیل میکند. گاهی اما راههایی پیدا میشود که هم آرزو برآورده شود هم در هزینهها صرفه جویی شود. بله خرید لوازم دست دوم! اما همانطور که در مورد خرید لنز دست دوم اشاره کردیم، پیش از خرید دوربین دست دوم لازم است نکاتی را مد نظر قرار دهید تا از کیفیت آنچه میخرید اطمینان پیدا کنید.
چرا دوربین دست دوم بخریم؟
لزوما همیشه ما به بهترین و آخرین تکنولوژی نیاز نداریم. دوربینهای خوب بسیاری وجود دارند که برای مدت زمان طولانی انتخاب برتر بسیاری از عکاسان بودهاند. با هزینه کمتر میتوان این دوربینها را تهیه کرد و از کیفیت خوب آنها لذت برد. همچنین عکاسان بسیاری وجود دارد که دوست دارند آخرین تکنولوژی را داشته باشند و بخاطر آن مجبور میشوند تجهیزات قبلی خود را بفروشند. این حالت برای دیگر عکاسان شانس داشتن دوربین خوب را بالا میبرد. اگر یک دوربین در حراجی بفروش برسد، به معنای خراب بودن آن نیست.
همانند لنز، دلایل بسیار متعددی برای فروش یک دوربین وجود دارد. ارتقا تجهیزات، کم کردن تعداد تجهیزات، تعویض دوربین، نیاز به پول تنها چند دلیل برای فروش دوربین دستدوم است. معمولا دوربینها بیشتر از لنزها نیاز به ارتقا و به روز شدن دارند. در مواردی دیده شده است که دوربین فروشی دزدی هستند. معمولا در این حالت یکی از تجهیزات دوربین همانند شاژر یا آفتابگیر یا جعبه کم است. به همین خاطر داشتن دقت کافی هنگام خرید دوربین دست دوم ضروری است. قبل از شروع کار به دقت دوربینها را بررسی کنید. شرکتهای مختلف امکانات متفاوتی را روی دستگاههای خود دارند که هرکدام مزایا و معایب مختص خود را دارند. برحسب نیاز گزینههای مناسب را انتخاب کنید.
راهنمای عمومی
قبل از خرید دوربین حرفهای دست دوم این نکات را بررسی کنید:
۱- از یک فروشگاه یا فرد معتبر خریداری کنید
فروشگاههای معتبر زیادی وجود دارد که با کمی جستجو میتوانید از آنها با خیال راحت به صورت حضوری و حتی آنلاین خریداری کنید. در صورت امکان با صاحب اصلی دوربین ارتباط برقرار کنید و خرید را مشروط بر سلامت کامل آن قرار دهید. تا در صورت خرابی بتوانید آن را پس دهید.
۲- لپتاپ خود را همراه داشته باشید
با داشتن یک لپتاپ و دیدن تصویر گرفته شده توسط دوربین، به سرعت از برخی ایرادهای دوربین همانند سوختگی پیکسل، مشکل فوکوس اتوماتیک، سنسور معیوب مطلع شوید.
مطمئن شوید که سنسور پیکسل سوخته ندارد: برا بررسی باید یک عکس در حالت خام (RAW) با ایزو پیشفرض بگیرید و آن را در کامپیوتر مشاهده کنید. اگر دوربین کمی کهنه باشد، وجود چند پیکسل سوخته روی تصویر نرمال است. در حالت کلی وجود ۲ الی ۴ پیکسل سوخته مشکلی ایجاد نمیکند.
تعداد شاتهای گرفته شده را بررسی کنید: دوربینها با یک تعداد شات مشخص تست شدهاند و تعداد شاتها در دوربینهای مختلف متفاوت و عددی بین ۵۰ الی۳۰۰ هزار شات است. اگر از این تعداد بیشتر عکس گرفته شده باشد، دیگر شامل گارانتی نمیشود. تعداد شاتهای مجاز دوربینی که قصد دارید بخرید را بدانید و سپس با استفاده از نرمافزارهایی همانند PhotoME، با ورود به قسمت فیلتر عبارت shutter count را جستجو و پیدا کنید. قیمت دوربین با توجه به تعداد شاتها تعیین میشود. شات بیشتر، قیمت کمتر.
یک راه دیگر استفاده از سایت CameraShutterCount است. با آپلود آخرین عکس گرفته شده میتوانید تعداد شاتها را مشاهده کنید. تعداد شاتها ارتباط مستقیمی با نحوه استفاده از دوربین دارد. یعنی اگر مکانسیم شاتر دوربینی که در حالت شات متوالی با سرعت بالا قرار عکاسی شده نسبت به دوربینی که در حالت تک شات قرار داد، بیشتر مشغول بوده است. با استفاده از این ابزارها به راحتی میتوانید دریابید که فروشنده تا چه اندازه درست میگوید.
خاک روی سنسور را بررسی کنید: غبار روی سنسور زیاد مسالهای نیست که بخاطر آن معامله را به هم بزنید. از هر دوربین دست دوم این انتظار میرود که بر روی سنسور آن گرد و غبار وجود داشته باشد. اما اگر این میزان قابل توجه باشد، مجبور هستید برای پاکسازی، دوربین را به یک مرکز تخصصی بسپارید. اگر همچین شرایطی پیش آمد حتما در قیمت آن مذاکره کنید. دوباره متذکر میشویم وجود کمی گرد و غبار عادی هست اما در صورت وجود خش و خراش روی سنسور از خرید آن دوری کنید. راحتترین راه برای تست سنسور این است که از یک آسمان صاف و آبی عکس گرفته و تا ۱۰۰٪ زوم کنید. برای دیدن جزپیات بهتر است هنگام عکاسی از بالاترین عدد اندازه دریچه دیافراگم یعنی عدد اف کمتر استفاده کنید تا جزئیات به خوبی ثبت شوند.
۳- عملکرد مکانیکی دوربین دست دوم را تست کنید
خش و فرو رفتگی: خشهای روی بدنه قطعا تاثیری روی روند عکاسی ندارد. اما نشانگر این است که صاحب آن چگونه با دوربین خود رفتار کرده است. خراشیدگی بزرگ یا فرورفتگی نشانه ضربه دیدن بدنه است. اگر ضربهها محکم باشد به داخل دوربین وارد شده و ممکن به اجزای داخلی آن آسیب رسانده باشد. در صورت امکان داخل خشاب حافظه را نیز چک کنید تا از صحت پینهای اتصالی آن مطمئن شوید. تعمیر پینهای داخلی معمولا هزینهبر است.
کنده شدن جلد: اگر پوشش دوربین همانند تصویر کنده شده باشد نشان دهند استفاده زیاد از دوربین مخصوصا در هوای مرطوب است. برای تعمیر آن میتوانید از مراکز تخصصی کمک بگیرید. در هرحال با اینکه مشکل خاصی ایجاد نمیکند اما در قیمت دوربین تاثیرگذار خواهد بود.
چشمی و صفحه نمایش را چک کنید: وجود خش روی صفحه نمایش و گرد و خاک داخل چشمی را چک کنید که در صورت وجود موجب اذیت چشم و ایجاد انحراف در دید میشود. تعویض صفحه نمایش هزینه زیادی دارد.
قسمت سوار لنز را بررسی کنید: محل اتصال لنز مثل حالت اولیه و بدون هرگونه خم یا فرورفتگی باقی مانده باشد. هرگونه فرورفتگی یا وجود خم روی محل اتصال یا پینها نشان دهنده ضربه وارده بر دوربین یا استفاده از لنز سنگین بدون مراقبت است.
۴- عملکرد فوکوس خودکار
همانند لنزها، فوکوس خودکار دوربینها را نیز باید بررسی کرد. با استفاده از یک لنز سیستم فوکوس خودکار را تست کنید. اگر نور به اندازه کافی وجود داشته باشد، عمل فوکوس باید سریع انجام شود. در غیر اینصورت ایراد دارد. قبل از شروع تست مطمئن شوید که قابلیت فوکوس خودکار لنز شما روی آن بدنه وجود دارد.
به خاطر داشته باشید همیشه گزینههای بهتری میتواند وجود داشته باشد، پس عجله نکنید. اگر میتوانید دوست یا آشنایی که تخصص کافی در ارتباط با تجهیزات عکاسی دارد، همراه خود ببرید. قبل از دیدن دوربین هیچ پیشپرداختی به فرشنده ندهید. با کمی دقت و به خاطر داشتن نکات بالا میتوانید تجهیزات خوبی برای خود با قیمت کمتر جمع کنید.
***
اگر تجربه خرید یا فروش دوربین دست دوم و مشکلات مربوط به آن را تا بحال تجربه کردهاید، با ما و خوانندگان هزارویک بوم به اشتراک بگذارید.
علت پیکسل داغی هم مشخصه هنگام لانگ اکسپوژر ( نوردهی طولانی ) یا iso بالا اتفاق میافته
اما پیکسل سوخته هنگام برخورد فوتون نور ولتاژی رو تولید نمیکنه و حساسیت نشون نمیده که میشه فعالش کرد ولی بسختی و حوصله میخواد یا توسط نمایندگی ریمپ میشه و درستشون میکنن
با سلام معمولا پیکسل های مرده سیاه هستند و پیکسل هایی که یک رنگ ( بیشتر قرمز و آبی ) هستند به اصطلاح پیکسل داغی و گیر کرده نام دارند اما به هر حال هردو قابل رفع هستند
پیکسل گیر کرده با تنظیم manual clean در کانن رفع و ریمپ میشن بعد از گذشت ۳۰ ثانیه
ولی پیکسل سوخته رفعش سخت تر هستش باید دوربین را در حالت لایو ویو بزارید و با موبایل رقص نورهای رنگی که خیلی سریع عوض میشن رو جلوی دوربین به مدت ۳ دقیقه با iso ۱۰۰ و دیافراگم ۸ بعدش manual clean بزنید تا سنسور ریمپ شه
بعد دوباره ۳ دقیقه دیگه با iso ۱۰۰۰ و دیاف بسته تر جهت ثابت نگه داشتن نوردهی انجام بدید بعد از اون دوباره clean manual رو بزنید ( ۳۰ ثانیه حداقل) تا دوباره ریمپ بشه
دوباره با iso ۱۰۰۰ و دیاف بازتر جوری که تصویر لایو ویو سفید باشه فقط یذره حرکت رقص نور خیلی جزئی معلوم باشه به مدت ۱ دقیقه بعدش clean manual بزنید تا سنسور ریمپ شه
این کار بر روی دوربین های ۶d و۵d تست شده و کاملا جواب داده
دقت کنید پیکسل سوخته اگه زمانی که بدون لنز شات میندازین باید نقاط مشکی باشن و مطمعن باشید سنسور تمیز هستش
پیکسل داغی( قرمز و آبی ) نیاز به موارد بالا ندارد و فقط manual clean رو بزنید و زمانی که دوربین شروع به چشمک زدن های نامنظم کرد خاموش کنید معمولا با دوبار تکرار مشکل رفع میشود
سلام.وبسایت خیلی خوب و جامعی دارید.ممنون
سلام مرسی از مطالب مفید و خوبتون
بله دقیقا خیلی میشه با این روش صرفه جوییی کرد یک ست عالی در حد جمع کردم تقریبا 40 درصد کمتر از قیمت نو ان
فقط ست نور و اک بند گرفتم چون نمیشه تشخیص داد چقدر کار کرده