شانس فقط به ذهن آماده کمک میکند، این نقل قول معروفی از شیمیدان فرانسوی، لوییس پاستور است که درک موقعیت و استفاده از شانسهای به وجود آمده را منوط به آمادگی قبلی میدانست. برای تبدیل شدن به یک هنرمند یا کارآفرین مبتکر نیز باید خلاقیت را در زندگی روزانه پرورش داد تا هنگام روبرو شدن با موقعیتهای ناب، ذهن خلاق آماده دریافت آنها باشد.
به گفته استیو اسمیث (Steven Smith)، استاد رشته روانشناسی شناختی دانشگاه تگزاس، ایدههای خلاقانه معمولا از ترکیبهای غیرمعمول پدید میآیند اما بهترین راهحل چیزی نیست که به ذهن همه برسد. این ترکیبهای غیرمعمول که تداعی دور (remote associations) نامیده میشوند، ایدههای مرتبطی هستند که ممکن است در نگاه اول کاملا بیربط به نظر برسند اما جوهره تفکر خلاق برقراری همین پیوندها است.
برای پرورش خلاقیت باید احتمال مواجه با پیوندهای غیرمنتظره و درک آنها را افزایش داد. در ادامه به چهار استراتژی اشاره کردهایم که استفاده از آنها در زندگی روزانه ذهن خلاق ما را تقویت میکند و برای تولید ایدههای نو آماده میسازد.
۱. برای پرورش ذهن خلاق روال عادی کارها را به هم بزنید
برای وسعت بخشیدن به افق خلاقیتتان، تجربیات و دیدگاههای متفاوت را بشناسید و بررسی کنید. کار کردن در جاهای مختلف میتواند کمککننده باشد اما کافی نیست. غیر از محل کار، موارد دیگر را هم در نظر داشته باشید، مانند غذایی که میخورید، محلی که سکونت دارید، کارهای هنری که به تماشایشان میروید، جایی که سفر میکنید یا کتابهایی که میخوانید.
به عقیده استیو اسمیث، تنوع میتواند ما را با محرکهای انگیزشی تازه آشنا کند و درهای جدیدی را به رویمان بگشاید. وقتی گزینههای متعددی پیش رو داشته باشید احتمال اینکه از میانشان راهحل غیرمعمول پیدا کنید بیشتر است.
۲. برای اطلاع از بازخوردها شبکه گستردهای تشکیل دهید
افراد معمولا برای بحث کردن در مورد ایدههای مهم خود، همکاران نزدیک را در انتخاب میکنند اما در این صورت ممکن است بعضی نکات واضح از قلم بیفتند. افرادی که تخصص کمتری دارند ممکن است نظراتی را مطرح کنند که از دید متخصصین آن حوزه پنهان مانده باشد، در این صورت مسئله یا ایده جدیدی مطرح میشود.
سعی کنید افراد باهوشی را پیدا کنید که اطلاعات کمی از حوزه کاری شما دارند و با آنها در مورد پروژهای صحبت کنید که در حال انجام دادنش هستید. ممکن است از کمکهایی که غیر متخصصین در جهت کشف راهحلهای جدید میکنند متعجب شوید اما همین شیوه موجب تقویت ذهن خلاق شما میشود و پس از مدتی میتوانید مسائل را از زوایای مختلف ببینید و بررسی کنید.
۳. قوانین سختگیرانه وضع کنید
تمرین کردن باعث میشود ذهن شما آزادانه بیندیشد و تا حد ممکن ایدههای مختلف در اختیارتان بگذارد، ممکن است حتی بعضی از این ایدهها پوچ یا مضحک به نظر برسند اما بدانید که شوخطبعی میتواند گذر از محدودیتها را آسانتر کند. ذهن خلاق باید ورزیده شود پس زمانی را به انجام تمرین اختصاص دهید و در تداوم آن نسبت به خودتان سختگیر باشید. اگر در زمان تعیین شده از ۱۰۰ ایدهای که به ذهنتان میرسد ۹۹ مورد مضحک و غیرممکن باشند و ۱ مورد از آنها کارآمد محسوب شود، به این معنی است که زمان صرف شده نتیجه مفیدی داشته است.
۴. جهان پیرامون را با دقت مشاهده کنید
اگر برای یافتن ایده فقط به ذهنتان اکتفا کنید بالاخره روزی به تکرار میرسید. به گفته اسمیث افراد خلاق همیشه به دنبال سوژههای ناب و جذاب میگردند، حتی اگر در آن زمان به کارشان نیاید و در پروژهای که مشغول آن هستند استفاده نشود.
همیشه یک دفترچه یا یک فایل را به جمعآوری ایدهها، مقالهها و تصاویر جذاب یا حتی جرقههای فکری اختصاص دهید. این موارد احتمالا زمانی که اصلا انتظارش را ندارید به کمکتان خواهند آمد و ذهن خلاق شما در جای درست و زمان مناسب از آنها بهره خواهد برد.
سلام مطالب جالبی دارید،ممنون بابت وقتی که به این امور اختصاص میدید
سلام.مطالب خوبی هستند .آفرین به وب سایت خوب شما.