آنچه بر فرش و فرشبافی اصفهان گذشته بود را برایتان شرح دادیم و ساختار و ویژگیهای قالیبافی اصفهان را برشمردیم. طرحهای رایج در فرش اصفهان را نیز شناختیم. این مطلب را به بررسی رنگبندی فرش اصفهان اختصاص یافته است.
یک بررسی صد ساله بر روی قالی معاصر اصفهان و حتی سالهای دورتر تا روزگار صفویه نشان میدهد که نه تنها طرح و نقش٬ بلکه رنگ و رنگبندی فرش در اصفهان به ندرت دچار تحول و دگرگونی بوده است. در دوران حکومت صفویان رنگهای زرد طلایی و سبز به ترتیب از نمایههای اصلی فرشهای نفیس و حتی شاهی اصفهان بوده اند. در این زمان٬ هنوز هم میتوان به وضوح تعلق خاطر هنرمند اصفهانی را به نقوش سنتی و زیبایی لچک و ترنجهای اسلیمی و شاه عباسی مشاهده کرد.

طرح فرش لچک با رنگبندی کرم
رنگ لاکی به عنوان مادر در رنگبندی فرش ایران در کنار رنگ کرم٬ زمینه متن و حاشیه اغلب فرشهای اصفهان را در برگرفته و کمتر میتوان اثری از رنگهای بیگانه و نامأنوس در این فرش دید.
فراوانی رنگهای بکار رفته در فرشهای اصفهان تا حدودی٬ زیاد است و کمتر اتفاق میافتد که در آنها کمتر از ۱۴ رنگ به کار میرود.
طراحان و قالیبافان اصفهانی٬ اغلب رنگهای دلخواه خود را در زمینههای فیروزهای٬ سرمهای٬ قرمز٬ بژ و سفید نخودی انتخاب میکنند.
رنگ قالیهای اصفهان در زمینه رنگهای روشن است. مثلا از بژ یا آبی روشن استفاده بیشتری میشود. گاه از ۱۵ رنگ برای ایجاد تضاد و برای طرحهای داخلی از درجات گوناگون قرمز استفاده میشود.

رنگبندی فرش شاه عباسی
نسبت رنگهای سرد به رنگهای گرم کاربرد بیشتری دارد. رنگهای کرم٬ سرمهای٬ انواع آبی (آبی روشن٬ آبی سیر٬ آبی فیروزهای)٬ الماسی٬ انواع رنگهای خاکی از جمله خاکی روشن٬ خاکی متوسط٬ خاکی بادامی٬ خاکی اصفهان٬ خاکی سیر٬ بژ٬ سبز سیر (مینایی)٬ بژ صورتی و لاکی مورپ استفاده بیشتری واقع میشود.