امروزه شاهد تولید طیف وسیعی از محصولات با دیزاینهای گوناگون هستیم که هدف سازندگان آنها تصاحب سهمی از بازار فروش است اما چند درصد از این تولیدکنندگان در رقابت پیروز خواهند شد؟ طراحی و تولید یک محصول موفق به عواملی بستگی دارد که میزان فروش را تحت تاثیر قرار میدهند، در ادامه با سه ویژگی آشنا میشوید که میتوانند عامل اصلی موفقیت محصولتان باشند.
محصول موفق آن است که فروش خوبی داشته باشد، ساده به نظر میرسد اما عوامل پنهان در پس این موفقیت خیلی پیچیدهتر از این یک جمله هستند. ایجاد هماهنگی و تعادل ظریف میان جذابیت، سوددهی و بیزمانی محصول، کار سادهای نیست.
محصولات زیادی توسط دیزاینرها طراحی میشوند اما هربار باید این سوال مطرح شود که آیا محصول نهایی شامل این سه قانون طلایی میشود یا نه؟ سه ویژگی که در بیشتر طرحهای موفق دیده میشوند و تاثیر زیادی بر میزان فروش بالای آنها دارند. در ادامه با این سه مورد بیشتر آشنا میشوید.
۱.جذابیت
مورد اول مقدار جذابیت محصول برای مشتریان است. باید گفت که اگر برای طرحی که ارائه کردهاید در بازار تقاضا وجود داشته باشد و به فروش برسد به این معنی است که نصف راه را پیمودهاید. در این صورت احتمالا چیزی را تولید کردهاید که مردم نسبت به آن احساس نیاز میکنند. چنین محصولی یا پیش از ارائه شما به بازار وجود نداشته و یا به خوبی طرح شما نبوده است.
۲.سوددهی مالی
دومین پرسش این است که آیا محصول از نظر مالی سوددهی مناسبی دارد یا خیر؟ باید بدانیم که محصول موفق و محصول تجاری با یکدیگر فرق دارند، مورد اول در بازار به فروش میرسد اما ممکن است منفعت مالی چندانی نداشته باشد. مورد دوم میتواند به حدی پولساز باشد که همانند محصولات مرغوب و مورد پسند بازار، به تولیدکننده سود برساند. مقایسه سود محصولات دستساز با تولیدات کارخانهای که به صورت انبوه ساخته میشوند نیز در همین محدوده قرار میگیرد.
خیلی مواقع طراحان ساعتهای زیادی را صرف ساخت محصولی تک، زیبا و مرغوب میکنند که به صورت دستساز تولید میشود. در چنین مواردی باید ارزش زمانی که برای انجام این چنین کاری لازم است را محاسبه کرد و هزینه مواد و مخارج جانبی را نیز به آن افزود. برای مثال فرض کنید که برای ساخت محصولی به نفت احتیاج دارید، علاوه بر خود ماده اصلی هزینهای هم برای حمل آن صرف خواهد شد، چنین مواردی هزینههای مخفی نامیده میشوند که باید حساب آنها را نیز داشته باشید.
- بیشتر بخوانید: کشف ایدههای ناب برای طراحی محصول
- بیشتر بخوانید: جادوی یک طراح صنعتی در خلق محصولات خاص
- بیشتر بخوانید: طراحی صنعتی: ۹ درس کارآفرینی
بعضی مواقع اگر این هزینهها از قیمت فروش کاسته شود پی میبرید که تولید چنین محصولی نه تنها سود مالی دربر ندارد بلکه ممکن است باعث ضرر هم بشود. بعد از این محاسبات بهتر میتوانید در مورد تولید دستی یا کارخانهای طرح خود تصمیم بگیرید.
از طرف دیگر مواردی وجود دارند اگر به صورت تک و یا در تعداد محدود تولید شوند فروششان سود بیشتری را در پی خواهد داشت، مانند جواهرات لوکس و یا چاپ دستی روی محصولات، چنین مواردی برای مشتریان خاص ارزشمند خواهند بود زیرا برای هنر و تجربهای که صرف ساخت آنها شده است اهمیت قائل میشوند و برای داشتن آنها مبالغ بیشتری را پرداخت میکنند. اگر قصد تولید چنین محصولات خاصی را دارید باید دقت زیادی به خرج دهید، برای مثال چاپ روی حوله که امکان انجام آن در کارخانهها به صورت انبوه وجود دارد گزینه خوبی برای فروش و کسب درآمد نیست.
۳.بیزمانی
در آخر باید به بیزمانی محصول توجه کرد و همیشگی بودن آن را مدنظر قرار داد. برای این کار از سبکها و گرایشهای خاص دوری کنید. محصولات زودگذر را فراموش کنید و به سراغ طرحی بروید که در سطح عمیقتری با مردم ارتباط برقرار میکنند. محصولی را طراحی کنید که مردم با دیدنش لبخند بزنند، حس خوبی را تجربه کنند و یا سادهتر از این، فقط دیزاین زیبایی از یک شیء را ببینند، در این صورت مخاطبان بیشتری را سمت تولیدات خود جذب خواهید کرد.
بنابراین قبل از طراحی به این سه مورد فکر کنید، اگر محصولتان دارای این ویژگیها باشد میتوانید به موفقیت آن در بازار کاملا امیدوار باشید.