لانچ اسکرین (Launch Screen) هر اپلیکیشن به طور معمول اولین تجربه کاربر از آن اپلیکیشن است. این صفحات انواع و کاربردهای متفاوتی دارند که اسپلش اسکرین و یا صفحه اسپلش (Splash Screen) را نیز در بر میگیرند. در ادامه انواع این صفحات، دلیل استفاده کردن یا نکردن از آنها و راهکارهایی برای بهبود طراحیشان را با هم میخوانیم.
لانچ اسکرین چیست و چه کاربردی دارد؟
همانطور که گفتیم، لانچ اسکرین اولین صفحهای است که کاربر با اجرای یک اپلیکیشن مشاهده میکند. راهاندازی هر اپلیکیشن مدت زمانی هرچند کوتاه صرف میکند و در این بازه زمانی صفحهای خالی (Blank Canvas) نشان داده میشود که زیبایی رابط کاربری را کاهش میدهد. استفاده از لانچ اسکرین این مشکل را رفع میکند.
لانچ اسکرینها دو نوع هستند: Placeholder UI و Branded launch screens.
- Placeholder UI علاوه بر زمان راهاندازی و اجرا، هنگام جابهجاییهای بین صفحات اپلیکیشن نیز استفاده میشود. در اپلیکیشنهایی که زمان بارگذاری بسیار کوتاه اما محسوس دارند و نیاز به برندسازی چندانی ندارند، استفاده از Placeholder UI ها بهترین گزینه است.
هنگام اجرای اپلیکیشن، تا زمانی که اپلیکیشن به صورت کامل بارگذاری و اجرا شود، یک اسکرینشات حاوی بخشهای اصلی اپلیکیشن مانند نوار وضعیت، نوار اپلیکیشن و بخش دکمههای پایین اپلیکیشن، بدون محتوا بر روی صفحه نشان داده میشود و این حس را در کاربر ایجاد میکند که این بخشهای اپلیکیشن بارگذاری شده و باقی محتویات نیز به زودی به نمایش درمیآید.
- Branded launch screens امکان نمایش لحظهای لوگو و تبلیغات یک برند را در ابتدای اجرای یک اپلیکیشن فراهم کرده و با این کار تمرکز مخاطب را از محتوای اپلیکیشن، به برند جلب میکنند. اسپلش اسکرینها و یا صفحههای اسپلش (Splash Screen) میتوانند در این گروه لانچ اسکرینها قرار بگیرند.
اسپلش اسکرینها به طور معمول حاوی لوگو، ورژن فعلی اپلیکیشن و در نهایت عبارت تبلیغاتی (tagline) بر روی زمینهای رنگی (معمولا رنگ اصلی اپلیکیشن) و یا یک عکس است که کل صفحه را در بر میگیرد. این صفحات گاهی دارای صدا و یا انیمیشن نیز هستند.
اسپلش اسکرینها تنها در هنگام راه اندازی اولیه اپلیکیشن نمایش داده میشوند و در موقعیتهایی مثل انتقال از اپلیکیشن دیگر یا در هنگام اجرای اپ، نباید مجددا نشان داده شود. اگرچه اسپلش اسکرینها راهی مناسب برای نمایش برند در طول زمان بارگذاری اپلیکیشن هستند، اما در بیشتر مواقع باعث خستگی کاربر میشوند چرا که خواسته کاربران دسترسی هرچه سریعتر به محتوای اپلیکیشن است و نشان دادن برند اپلیکیشن، حس خوشایندی در کاربر ایجاد نمیکند. بنابراین به منظور بالا بردن UX یک اپلیکیشن هنگامی که مدت زمان بارگذاری اپلیکیشن بسیار کوتاه است، پیشنهاد میشود تا حد ممکن از Placeholder UI ها به جای اسپلش اسکرینها استفاده شود و اگر اپلیکیشنی زمان بارگذاری ندارد، بهتر است صرفا به خاطر برندینگ اسپلش اسکرین به اپلیکیشن اضافه نشود.
اگر استفاده از اسپلش اسکرین در اپلیکیشن شما ضرروری است، آن را به بهترین نحو طراحی کنید
با توجه به نکات گفته شده، استفاده از اسپلش اسکرینها به عنوان لانچ اسکرین گاهی ناگزیر است. در این حالت، با رعایت نکاتی میتوانید این تجربه را برای کاربر کمتر آزار دهنده و یا حتی دلپذیر کنید. در زیر نکاتی برای طراحی اسپلش اسکرینها به شیوه درست ذکر شده است که شما را در این راه کمک میکند.
۱. از اندازههای صحیح استفاده کنید
گوشیهای هوشمند متفاوت، دارای رزولوشنهای بسیار متفاوتی نیز هستند. برای گرفتن بهترین نتیجه، به تعداد رزولوشنهای دستگاههایی که اپلیکیشن شما بر روی آنها نصب میشود باید اسپلش اسکرینهایی در ابعاد مناسب هر یک ساخته شود. این امر برای گوشیهای اپل که تنوع کمتری دارند بسیار سادهتر از گوشیهایی است که از سیستم عامل اندروید استفاده میکنند. به دلیل تنوع بسیار بالای این گوشیها ساختن اسپلش اسکرین به تعداد تمامی آنها، تقریبا غیرممکن است. در این موارد، بهترین راهحل ساختن اسپلش اسکرین تنها در سه اندازه کوچک، متوسط و بزرگ است تا گوشی هوشمند اندرویدی نزدیکترین اسپلش اسکرین به رزولوشن خود را نمایش دهد.
۲. سادگی را رعایت کنید
اسپلش اسکرینها زمان نمایش زیادی را به خود اختصاص نمیدهند، بنابراین در طراحی آنها باید از آوردن نوشتهها و متون طولانی اجتناب کرد. کاربران شما زمان مطالعهٔ آن را نخواهند داشت. در صورت عدم توجه به این نکته، اسپلش اسکرین به جای ایجاد جلوهای خوشایند و کاربردی، مولفهای آزاردهنده خواهد شد.
نام کمپانی، لوگو، شعار و هرآنچه که به بهترین نحو معرف شما و اپلیکیشن شما است میتواند در اسپلش اسکرین نمایش داده شود. با استفاده از ترکیب این عناصر، تاکید بر این است که اسپلش اسکرینها به سادهترین شکل ممکن و در حالت عمودی (پرتره) ساخته شوند.
البته در برخی اپلیکیشنها که دارای زمان بارگذاری طولانی هستند (مانند بازیها) پس از اسپلش اسکرینی حاوی لوگوی کمپانی، صفحه بارگزاری و یا loading نشان داده میشود که در آن علاوه بر استفاده از تصویرسازیهای پرجزییات، از نوشتههایی به عنوان راهنمای استفاده از بازی نیز برای سرگرم کردن کاربر در طول زمان اجرای بازی کمک گرفته میشود. صفحه بارگزاری بازی محبوب کلش آو کلنز (Clash Of Clans) از کمپانی سوپرسل (Supercell) نمونهای از این مثال است.
اگر قصد ساختن چندین اندازه از یک اسپلش اسکرین را دارید، بهتر است مرکز تصویر را معیار خود قرار دهید. آزاد نگه داشتن گوشههای اسپلش اسکرین به شما این اختیار را میدهد تا تصویر را بدون خراب شدن طرح اصلی به راحتی در اندازههای مورد نیاز خود برش دهید.
۳. کاربران خود را در جریان بارگذاری اپلیکیشن خود قرار دهید
اسپلش اسکرینها در نهایت یک تصویر هستند. هنگام دیده شدن آنها، به نظر میرسد زمان متوقف شده است و هیچ اتفاقی در حال رخ دادن نیست و در کاربر حس عدم دسترسی به اپلیکیشن و گیر افتادن ایجاد میکند. برای اطمینان بخشی به کاربران خود از پیشروی بارگذاری اپلیکیشن، شما میتوانید در اسپلش اسکرین خود با جملاتی نظیر «اپلیکیشن در حال بارگذاری است، لطفا چند لحظه صبر کنید» به بارگذاری اپلیکشن خود اشاره کنید تا در هنگام استفاده از اپلیکیشن حس بهتری در کاربر ایجاد شود.
در تصویر زیر، اسپلش اسکرین اپلیکیشن یوتیوب به عنوان نمونهای موفق آورده شده است. در این اسپلش اسکرین، تنها لوگوی قرمز رنگ یوتیوب بر روی زمینه سفید (که رنگ زمینه اصلی اپلیکیشن است) در کنار اسم کمپانی سازنده یعنی Google مشاهده میشود.
شما در اپلیکیشنهای ایرانی و خارجی چه نمونههای موفق یا ناموفقی از اسپلش یا لانچ اسکرین دیدهاید؟ خوشحال میشویم نظر خود را درباره این مطلب با ما و دیگر خوانندههای هزار و یک بوم درمیان بگذارید.
سلام..خوب بود
توی ایران بعضی اسپلش اسکرین ها برای کسب درآمد استفاده میشن..یعنی یه تبلیغ خیلی کوتاه در ابتدای بارگذاری اپ
من خودم طراحم و توی شرکت نرم افزار حسابداری محک کار میکنم…برای یکی از محصولاتمون اسپلش زدم
البته جزو اولین کارام بود.
ولی به نظر من در مجموع اسپلش اسکرین از پلیس هولدر بهتره
مطلب خوبی بود که اگه طراحان عزیز رعایت کنند قطعاً تجربه کاربری بهتری خواهیم داشت.
یک نمونه موفق اسپلش اسکرین از نظر من اپ «میکده» است که واقعاً با توجه به مضمون خوب کار شده. نمونه ناموفق هم که تا دلتون بخواد داریم.