پیش از این در هزارویک بوم خواندیم که چطور میتوان وارد حرفه طراحی لباس شد و با مراحل پنجگانه آن از ایدهپردازی تا فروش آشنا شدیم؛ اما برای ورود به دنیای حرفهایها لازم است مجموعهای از پروژههای انجام شده به شکلی اصولی جمعآوری شود تا معرف سطح کار، میزان خلاقیت و طرز فکر طراح باشد. از این رو، در ادامه از این سری مقالات با نحوه تهیه پورتفولیوی طراحی لباس آشنا خواهید شد.
هر طراح مُد بلندپروازی در مقطعی از حرفه خود به جمعآوری پورتفولیو نیاز دارد. با راهنماییهای اندکی که در زمینه دیزاین وجود دارد شاید این کار کمی سخت به نظر برسد؛ اما اگر بدانید قرار است کارهای خود را به کجا ارائه دهید و از خواستههای آنها آگاه باشید، شانس خوبی برای خلق یک پورتفولیوی عالی خواهید داشت.
ایدهپردازی برای نحوه چیدمان مجموعه
۱. راهنما یا دستورالعملها را بررسی کنید
اگر قصد شرکت در دورههای طراحی را دارید، برگزارکنندگان اطلاعات خوبی در مورد محتوای پورتفولیو در اختیارتان خواهند گذاشت. به طور کلی باید توانایی تبدیل مدلهای سه بعدی به طرحهای دوبعدی، رنگشناسی، تحقیق و پژوهش و نمونههایی از طرحهای سه بعدی خود را در مجموعه کارهایتان به نمایش بگذارید.
نکته: پورتفولیوی خود را متناسب با خواسته مخاطبان تهیه کنید، میتوانید چند مجموعه متفاوت از کارهای خود داشته باشید یا اینکه قبل از ارسال، تطبیق آن با موارد خواسته شده را بررسی کنید، شاید کمی تغییر تاثیرگذاری پورتفولیوی شما را بیشتر کند.
۲. یک ساختار را در نظر گرفته و طبق آن پیش بروید
هر چیدمانی که برای مجموعه خود در نظر بگیرید باید در نهایت از یک ساختار و اصول کلی تبعیت کند. برای مثال فرض کنید که در یک پروژه ساختارهای ارگانیک مانند برگها یا پر پرندگان را مطالعه کرده و در پروژهای دیگر هنر قومها و قبایل را بررسی کردهاید. آیا میخواهید وجوه مشترک آنها را از زوایای مختلف نشان دهید؟ روایتی داستانی از آنها داشته باشید؟ یا ترجیح میدهید پروژهها را به ترتیب زمانی قرار دهید؟
به یاد داشته باشید هر اصولی را که در نظر میگیرید، بیننده باید به وضوح ساختار آن را دریابد و متوجه مسیر حرکت شما بشود. اگر از این بایت مطمئن نیستید صرفا ترتیبی ساده را برای چیدمان کارهای خود در نظر بگیرید؛ مثلا شروع مجموعه با آخرین پروژههایتان میتواند توجه بیننده را بیشتر جلب کند.
۳. توضیحی از نوع ساختار و چیدمان پورتفولیو بنویسید
وقتی با پروژه جدیدی روبرو میشوید، مشتاقانه به ایدههایی فکر میکنید که هنوز روش اجرایشان را نمیدانید. ساختن پورتفولیو نیز میتواند چنین جذابیتی داشته باشد. قبل از اینکه آن را اجرا کنید احتمالا غرق در ایدههای پراکنده میشوید؛ اما نکته مهم این است که مطمئن شوید مجموعه کارهایتان به بهترین شکل ممکن ارائه خواهند شد و هر قسمت از آن برای بیننده همان قدر واضح خواهد بود که برای خود شما است.
در مورد جایگاه هر بخش بیندیشید، ترتیبهای مختلفی را امتحان کنید و تصور کنید هرکدام چه تاثیری بر نظر بیننده خواهند داشت. شاید بتوانید با رسم نمودار یا شکل، نحوه چیدمان و دلیل انتخاب آن را به بیننده نشان دهید.
مشورت کردن با یک مربی یا شخص باتجربهای که پیش از این کار ساخت پورتفولیو را انجام داده میتواند به کامل کردن ایدههایتان کمک کند.
جمعآوری مجموعه
۱. آماده کردن ملزومات هر بخش
طبق ایده یا دستورالعملی که دارید باید نمونه رنگ، پارچه، اسکچ و عکسهای پروژههای انجام شده را جمعآوری کنید. قرار نیست همه آنها را در پورتفولیو قرار دهید اما بهتر است همه را در دسترس داشته باشید. بعضی محصولات را نمیتوان در مجموعه قرار داد، مانند کیف یا کفش، پس عکسی حرفهای از آنها تهیه کنید و محصول خود را با تصاویر باکیفیت به نمایش بگذارید.
۲. قویترین ایدههایتان را نمایش دهید.
ممکن است محصولی تولید شده نداشته باشید یا هنوز در بخشهایی از حرفه خود به مهارت نرسیده باشید. این مورد ایراد به شمار نمیرود. شخصی که پورتفولیوی شما را نگاه میکند قصد دارد نحوه تفکر و خلاقیتتان را ببیند، پس کافی است طرحها و اسکچهای خود را نشان دهید. نمونههای متفاوت و متعددی را در مجموعه قرار دهید تا تواناییتان در ارائه طرحهای سه بعدی در یک سطح دوبعدی را به بیننده اثبات کنید.
۳. مواردی را انتخاب کنید که مسیر پیشرفتتان در هر پروژه را نشان دهد
قطعاتی که از آنها الهام گرفتهاید، طرحهای ابتدایی یا ایدههای خام و اولیهای که بعدها پرورش یافتهاند، همگی میتوانند مسیر پیشرفت شما و توسعه پروژههایتان را نشان دهند. دو یا سه مورد از هرکدام را انتخاب کرده و در مجموعه خود قرار دهید.
۴. سبک و رویکرد خود را نشان دهید
مطمئنا برای نمایش بهترینها، بخشهایی از باکیفیتترین پروژههایی که انجام دادهاید را در پورتفولیو قرار میدهید؛ اما بهتر است از این قسمت نیز فراتر رفته و مواردی را انتخاب کنید که سبک کار شما و رویکردتان در طراحی را نشان دهند. شاید تمرکز کاری شما روی قشر خاصی بوده است، مانند نوجوانان، کودکان، خانمهای مُدگرا یا در زمینه مشخصی کار کرده باشید، به تصویر کشیدن آنها مشی فکری شما را نشان خواهد داد.
بهتر است سبک و رویکردهای متفاوتی را به نمایش بگذارید، داشتن دو نمونه از هر کدام کافی است. برای مثال اگر دو محصول دارید که توانایی شما در کار کردن با چرم و شناخت آن را نشان میدهد بهتر است نمونههایی از کار با ابریشم یا پارچههای کشباف را نیز در پورتفولیوی خود قرار دهید. چنین مجموعهای شناخت شما از مواد مختلف و سبکهای متفاوت را نشان میدهد.
۵. مجموعه را طبق چیدمانی که تعریف کردهاید مرتب کنید
از خود بپرسید که ترتیب کارها چه حسی را ایجاد میکند؟ آیا بهتر است بر اساس موضوع کنار هم قرار گیرند یا طبق متریال ساخت دستهبندی شوند؟ اگر فکر میکنید عنصری با چیدمان مورد نظرتان همخوانی ندارد آن را با قطعهای دیگر جایگزین کنید. اجازه ندهید هماهنگی و نظم مجموعه به خاطر یک قطعه از بین برود.
کامل کردن پورتفولیو
۱. کلاسور یا کیف مناسب تهیه کنید
کیف خود را نسبت به اندازه، نوع کار و جایی که قرار است آن را ارائه دهید انتخاب کنید. اگر دانشجو یا دانشآموز هستید، داشتن یک مجموعه تمیز و مرتب کافی است و لزومی ندارد برای این قسمت زیاد هزینه کنید؛ اما اگر برای درخواست شغل و یا جلسهای حرفهای آماده میشوید، سرمایهگذاری بیشتر برای تهیه یک کیف جذاب و شیک میتواند به نفع شما باشد.
۲. بافت و قطعات را واضح نشان دهید
اغلب، مواردی که روی آنها تحقیق انجام دادهاید، مانند بافتها یا ساختارهای جالب، شامل قطعات و نمونههای کوچکی هستند. حالت ایدهآل این است که دیدن آنها را برای شخصی که قرار است پورتفولیو را بررسی کند ساده کنید. بهتر است بافتها و قطعات کوچک را روی برگههایی در اندازه رقعی (A5) بچسبانید تا مشاهده آنها راحتتر شود.
عناصر را دستهبندی کنید یا به ترتیبی معنادار قرار دهید و عنوان آنها را با یک برچسب مشخص کنید. اگر لازم بود توضیحی کوتاه در مورد آنها بنویسید تا خواننده با ترتیب کار آشنا شود.
۳. در صورت لزوم عنوان بگذارید و برچسب بزنید
از هنگام شروع کار تاکید زیادی بر طراحی بصری داشتیم، به طوری که بیننده بتواند با دیدن مجموعه کارها همه چیز را به وضوح درک کند؛ اما اگر فکر میکنید عنوان گذاری روی مراحل مختلف پروژه یا تحقیقاتی که انجام دادهاید، به درک بهتر آنها کمک میکند این کار را انجام دهید. به این نکته توجه کنید که برچسب در جای مناسب قرار گیرد، هماهنگی بصری داشته باشد و روی عناصر دیگر را نپوشاند.
۴. توضیحات تکمیلی را ضمیمه کنید
شاید لازم بدانید متنی ساده یا هنرمندانه را در تکمیل پورتفولیو خود بنویسید. چنین متنی معمولا خلاصهای از اطلاعات درباره الهامات هنرمند، مسیر حرکت او و تاثیراتی که پذیرفته است را در اختیار خواننده قرار میدهد.
اگر به مطالب مرتبط با طراحی لباس و مد علاقه دارید شاید مطالعه ۵ گام طراحی لباس که پیش از این در هزارویک بوم منتشر شده نیز برایتان جذاب باشد.
- گام اول طراحی لباس: ابزارهای اولیه
- گام دوم طراحی لباس:ایده پردازی
- گام سوم طراحی لباس: کشیدن طرح لباس
- گام چهارم طراحی لباس: دوختن لباس
- گام پنجم طراحی لباس: فروش لباس طراحی شده