تفکر خلاق راه کلیدی برای این است که عکسهایی که با موبایل میگیرید مورد توجه قرار بگیرند. اما اگر فکر میکنید که به اندازه کافی خلاق نیستید یا ایدههای شما به اتمام رسیدهاند؛ این مطلب به شما کمک میکند تا به ایدههای تازه برای عکاسی خلاقانه دست یابید. خلاقیت و دید عکاسی داشتن در کنار هم نتایج جالبی را رقم خواهد زد.
در زمینه خلاقیت بیشتر بخوانید:
۱. عکاسی خلاقانه با پرسپکتیو و زاویهها
راههای زیادی برای عکاسی از یک سوژه وجود دارد. عکاسی از آن زا زوایا و پرسپکتیوهای مختلف به جذابیت آن میافزاید.
به جای آنکه همیشه از همان زاویهای که در حال ایستاده یک سوژه را میبینید، از آن عکس بگیرید؛ دوربین خود را کمی بالاتر و پایینتر حرکت داده و از زاویه دید دیگری به آن نگاه کنید. یا به آن نزدیکتر یا از آن دورتر شوید. یا حتی کمی به سمت چپ یا راست حرکت کنید. سعی کنید چیری را ببینید که از نگاه دیگران دور مانده است.
عکاسی از زاویه پایین یک راه عالی برای این است که سوزه مورد نظر شما را بزرگتر نشان دهد. همچنین میتوانید جزئیات بیشتری از پیشزمینه تصویر ثبت کنید. این کار در عکسهای منظره، ایجاد اثر بازتاب در آبگیرها یا برای ایجاد عمق میدان عالیست.
این کار همچنین برای مواقعی که میخواهید پسزمینه شلوغ را حدف کنید نیز راهکار خوبیست.
از طرف دیگر عکاسی از زاویه بالا، اثر کاملا متفاوتی ایجاد میکند و باعث میشود سوژه کوچکتر از محیط اطرافش بنظر برسد.
همچنین در عکاسی از زاویه بالا، زمین را پسزمینه عکسهایتان میکند. این موضوع خودش میتواند برای عکاسی خلاقانه از پرتره به شما ایدههای بسیاری بدهد.
همین متفاوت بودن پسزمینه را میتوانید به چیزهای بیشتری بسط دهید.
نکتهای که در عکاسی از پرتره میتوانید به کار ببرید این است که صورت سوژه را پنهان کنید. مثلا پشت به دوربین بایستد. این کار حس اسرارآمیز بودن به عکس میدهد.
۲. از تفاوت اندازههای اجسام مختلف بهره بگیرید
خلق منظرههایی که اختلاف اندازه دو سوژه چشمگیر باشد، از جذابیت ویژهای برخوردار است. معمولا از این کار در شرایطی استفاده میکنند که میخواهند به بیننده درک درستی از انداره یکی از دو سوژه بدهند.
در مورد ایدههای عکاسی خلاقانه با بهرهگیری از مفهوم پرسپکتیو در عکاسی هم قبلا نکاتی را برایتان گفته بودیم. در واقع استفاده از پرسپکتیو هم برای بهرهگیری از اختلاف اندازه سوژههاست.
اما برای اینکه بتوانید به نتیجه مطلوبی دست پیدا کنید باید تلفن همراه خود را در نزدیکی سوژه کوچکتر قرار دهید و سوژه بزرگتر در فاصلهای دورتر پشت سر آن. این کار یک خطای تصویری جالبی به وجود میآورد که میتواند عکس زیبایی را برای شما به ارمغان آورد.
۳. عمق میدان کم ایجاد کنید
عمق میدان (DOF) یا عمق میدان وضوح مقداری از تصویر شماست که در فکوس قرار دارد. یعنی از میدان دید لنز تا این عمق تصاویر بصورت کاملاً واضح ثبت میشوند. عمق میدان زیاد یعنی بیشتر تصویر شما در منظقه فکوس قرار دارد بدون توجه به این که سوژه در نزدیکی دوربین واقع شده و یا در فاصله دورتری نسبت به آن قرار دارد.
بدین ترتیب سوژه یا سوژههایی که در محدوده عمق میدان وضوح نباشد تار دیده میشوند.
در دوربینهای دیجیتال با تنظیم دریچه دیافراگم، میتوانید به عمق میدان مطلوب دست یابید. اما در موبایل نمیتوانید چنین کاری کنید. پس چطور میتوانید از عمق میدان کم برای عکاسی خلاقانه بهره بگیرید؟
این کار در واقع بسیار ساده است. تنها کاری که باید انجام دهید این است که مطمئن باشید سوژه به اندازه کافی به دوربین موبایل شما نزدیک است. بعد روی قسمتی از صفحه نمایش که سوژه در آن قرار دارد، تپ کنید (ضربه بزنید) تا فوکوس انجام شود.
در موبایلها با فوکوس کردن روی سوژه نزدیک، خود به خود پسزمینه تصویر، تار میشود و عمق میدان کم که مد نظر شماست به دست میآید.
بیشتر بخوانید:
اگر میخواهید به عکستان حس مرموز و ناشناخته بودن بدهید، استفاده از عمق میدان کم گزینه خوبی است.
۴. عکس آبستره بگیرید
بطور کلی هنر انتزاعی یا آبستره، هیچ شخص، مکان یا شیئى در دنیای طبیعی (حتى اغراق شده و از فرم خارج شده) را به تصویر نکشیده باشد. عکاسی هم مانند هر هنر دیگری میتواند آبستره باشد.
با عکس گرفتن از قسمتی از یک سوژه به جای تمام آن، میتوانید یک اثر آبستره خلق کنید.
دقت داشته باشید که برای این کار لازم است که بافت و جزییات سوژه را نیز در عکس مشخص باشد و تنها نزدیک شدن به آن کافی نیست. عکاسی آبستره دشوار نیست تنها لازم است نگاهتان به اطراف و چیزهایی که میبینید متفاوت باشد.
۵. از سوژه انسانی در عکسهایتان بهره بگیرید
یکی از راههای آسان برای آنکه یک منظره معمولی را جذابتر کنید این است که یک فرد در تصویر شما قرار گیرد. اضافه کردن سوژه انسانی یک راه عالی برای داشتن نفطه کانونی خوب در تصویر است.
بعلاوه این که به بیننده یک نقطه برای فوکوس و یک دلیل خوب برای دقت و توجه بیشتر به عکس میدهد. این موضوع بخصوص در عکسهایی که نقطه کانونی خاصی ندارند، نقش مهمی ایفا میکند.
همچنین سوژه انسانی کمک میکند تا داستان عکس بهتر به بیننده منتقل شود. بیننده سعی میکند با شخصیت درون عکس ارتباط برقرار کند و حتی سعی کند از آنچه در ذهن آنها در آن زمان میگذشته حدسهایی بزند.
برای گرفتن چنین عکسهایی باید خوششانس باشید و در عین حال توجه زیادی به محیط اطراف خود داشته باشید تا بتونید عکسهایی از غریبهها بگیرید تا حس واقعی و ملموستری به عکسهای شما بدهد؛ بخصوص در عکاسی خیابانی.
۶. از سایهها و سبلوئت کمک بگیرید
در مورد عکاسی ضدنور با موبایل هم قبلا برایتان نکات زیادی را مطرح کرده بودیم. برای آنکه بتوانید عکسهای ضدنور خوبی در برابر منبع نوری بگیرید، ابتدا لازم است منبع نوری که به نام نور مستقیم شناخته میشود را پیدا کنید. منبع نوری مستقیم یعنی نوری که در امتداد خط افق به لنز موبایل شما برسد و به شما امکان دهد تا عکسهایتان را مقابل این منبع نوری بگیرید.
در روزهای آفتابی یک ساعت بعد از طلوع آفتاب و یک ساعت قبل از طلوع آفتاب این نور در دسترس است. اگر در شهرهای مرتفع زندگی میکنید در زمستان در طول روز نیز آفتاب در ارتفاع کمتری نسبت به سطح زمین قرار دارد و میتواند به عنوان منبع نوری مستقیم شمرده شود.
برخلاف عکاسی ضدنور، برای آنکه بتوانید از سایهها در عکسهایتان استفاده کنید به نور شدید نیاز دارید. یک روز آفتابی میتواند سایههای خوبی برایتان به وجود آورد. اگر سایههای بلند میخواهید باید تا هنگام غروب آفتاب صبر کنید.
از سایهها میتوانید برای عکس پرتره نیز استفاده کنید. چنین عکسی حس مرموز بودن و ناشناختگی را به خوبی به بیننده منتقل میکند.
***
آیا این برای شما به اندازه کافی مطلب مفید بود؟