کودکان امکان بیان دقیق خواستههای خود را ندارند و انتخاب صحیح برای آنها توسط والدینشان انجام میشود. اینکه آنها چگونه زندگی کنند، محیط اطرافشان چگونه باشد، آموزش و پرورششان به چه شکل پیش رود و … معمولا به تصمیمات پدر و مادر برمیگردد. در همین راستا، انتخاب ابزارهای اتاق کودک و دکوراسیون آن نیز به عهده والدین است. آیا رعایت اصولی خاص برای طراحی اتاق کودکان ضروری است؟
اینکه دکوراسیون اتاق کودک تا چه میزان برای او آشنا و خوشایند باشد، مسالهایست که والدین باید دقت بسیاری در رابطه با آن داشته باشند. اصل کلی در خصوص طراحی اتاق خردسالان، به درک صحیح از طبیعت آنها باز میگردد.
رعایت اصول طراحی در این حوزه، به انتخاب ابزارهای مناسب، انتخاب بهترین ایده برای اجرا، ایجاد محیطهای راحت و امن، انتخاب رنگ مطلوب و اجرای دکوراسیونی زیبا و تاثیرگذار برای کودک برمیگردد.
خانوادهها و همینطور بچهها دید متفاوتی نسبت به محیط اطراف خود دارند. با این وجود، اصول پایهای برای طراحی اتاق کودکان، شبیه هم هستند.
۱- اتاق شخصی کودکان
در صورت امکان بهتر است هر بچهای اتاق و محیطهای شخصی خودش را داشته باشد. اینکه کودک بتواند در اتاق خود یا محیطی مشخص شده به استراحت و بازی و مطالعه بپردازد، اهمیت ویژه دارد. همچنین اتاق کودک، باید فضاهایی پرنور، گرم، دنج و راحت داشته باشد.
۲- انتخاب وسایل بر اساس سن
اتاق بازی بچهها باید به نسبت سن آنها انتخاب شود. اندازه، شکل و رنگ این ابزارها باید مناسب باشد. دنیای بزرگسالان برای بچهها زیادی بزرگ است. استفاده از وسایلی که مورد استفاده بزرگسالان است، برای دنیای کوچک کودکان مناسب نیست.
ابزار و وسایلی که متعلق به افراد بزرگسال اهل خانه هستند، سبک زندگی کاملا متفاوتی با آنچه کودک نیاز دارد عرضه میکنند. مولفههای مورد استفاده در طراحی و دکور اتاق کودک -شامل وسایل، پنجرهها، سقف، زمین، درها، دیوارها و …- باید بر اساس سن و وضعیت جسمی کودک، ایدهپردازی و اجرا شوند.
۳- افزایش سطح جذابیت در طراحی اتاق کودک
ایدههای جالب، استفاده از رنگهای شاد در دکوراسیون و انتخاب وسایل جذاب، فضا و محیطی مطلوب برای کودکان ایجاد میکند. در چنین محیطی خردسالان در فضایی قویتر، روشنتر و چندبعدیتر زندگی میکنند که جذابیت و اثرگذاری بیشتری برایشان دارد. در حالیکه فضاهایی که بزرگسالان ترجیح میدهند و رنگهایی که برای دکوراسیون محیط اطرافشان انتخاب میکنند، معمولا تک بعدی و ساده است و برای بچهها خستهکننده مینماید.
البته بچهها میتوانند به محیطهای بزرگسالان عادت کنند و به تدریج خود را با آن محیطها وفق دهند، اما این برای کودکان خردسال بسیار مشکلتر است.
۴- طراحی بر اساس شخصیت
ایدهپردازی برای اتاق کودکان، انتخاب وسایل و طراحی اتاق آنها، باید بازتابی از شخصیت کودک باشد. رنگهای استفاده شده در طراحی، تختخوابها، ابزارهای جانبی اتاق، اسباببازیها، قفسه کتابها و … باید برای کودک، جذاب، دلپذیر، راحت و جالب به نظر آید.
برای ایجاد این حس، لازم است والدین کودک بدانند فرزندشان به چه محیطی نیاز دارد، سپس بسته به جنسیت، سن و توجه به خواستههای کودک شاخصههای متنوعی را در طراحی اتاق او لحاظ کنند.
بچهها در سنین مختلف، نیازهای متفاوتی دارند. حتی ممکن است با افزایش سن، چیزهای متضادی را نسبت به قبل نیاز داشته باشند و درخواست کنند. برای مثال ممکن است لازم باشد فضا، رنگهای استفاده شده در طراحی، ابزار و وسایل داخل اتاق، نورپردازی و … در سنین رشد کودک به تناوب تغییر کنند.
۵- ایدههای طراحی برای افزایش جذابیت و امنیت
در ایدهپردازی برای طراحی و اجرای آنها، الزاما نباید ابزارهای لوکس و مصالح گرانقیمت مورد استفاده قرار گیرند. به هنگام تامین وسایل و مصالح مورد نیاز، والدین باید توجه داشته باشند که مشغول خرید این ملزومات برای کودکشان هستند نه خودشان. صفات ضروری برای وسایل مورد نیاز در اتاق کودک شامل «سادگی» و «امنیت» میشوند.
سالها تحقیق نشان داده که سادگی، کارایی و امنیت برای ابزارها و وسایل اتاق کودک، مهمترین شاخصهها برای انتخاب در طراحی یک محیط راحت و مناسب برای کودکان هستند.
وسایل خوب و کاربردی برای اتاق کودکان الزاما گرانقیمت نیستند. انتخاب مواردی که جذاب و هیجانانگیز باشند نیز میتواند در برخی سنین مناسب باشد. حتی استفاده از ابزارهایی که امکان تبدیل شدن به وسایل دیگری دارند نیز در طراحی اتاق کودک مطلوب و تاثیرگذار خواهد بود.
در ادامه تصاویر و ایدههای بیشتری در رابطه با طراحی اتاق کودک مشاهده کنید.