معماری باروک، از جمله سبکهای معماری است که پس از دوران رنسانس پدید آمد و آثار زیبایی در نقاط مختلف جهان به جای گذاشت. هنر باروک در مقایسه با دوره رنسانس، هنری باشکوه، نمایشی، زیادهروی در تجمل، احساسی و تلاش برای وحدت بین معماری، تندیسگری و نقاشی است. تمایل بیشتر به مذهب، توسعه علوم و رقابت دارندگان ثروت و قدرت در تولید آثار هنری در نقاط مختلف اروپا از عوامل شکل گیری شیوه معماری باروک بود. این شیوه از شهر رُم شروع شد و اندکی بعد در سراسر ایتالیا رواج یافت و سپس در فرانسه، اسپانیا، انگلستان، هلند و آلمان گسترش یافت.
این هنر تفاوتهای بنیادین با سبکهای رنسانس دارد. باروک هنری پویا و احساسی بوده و برعکس اصول کلاسیک که بیشتر عقلانی است. از ویژگیهای بارز این سبک هنری، ایجاد هماهنگی در میان عناصر گوناگون است، در حالی که کمال مطلوب اوج هنر رنسانس برقراری تعادل میان اجزایی است که هر کدام به تنهایی از تمامیت و کمال برخوردارند.
بیشتر بخوانید:
۱. کلیسای Frauenkirche – درسدن – (۱۷۲۶-۱۷۳۸)
کلیسای بانوان Frauenkirche در شهر درسدن، آلمان، به عنوان سمبل این شهر نیز شناخته میشود. این بنا یکی از زیباترین آثار هنر معماری باروک در آلمان است. معمار آن George Bahr به دلیل طراحیهایش در شهر درسدن شهرت بسیار دارد.
۲. کلیسای Karlskirche – وین – (۱۷۱۵ – ۱۷۳۷)
کلیسای کارل در شهر وین، به دلیل طراحی خلاقانهاش که تلفیقی از المانهای یونان باستات، رُم باستان و معماری مدرن وینی است، به عنوان یکی از جذابترین بناهای معماری باروک شناخته میشود.
۳. کلیسای جامع Saint Paul – لندن – (۱۶۷۵ – ۱۷۱۰)
۴. کلیسای san pietro – شهر واتیکان – (۱۵۰۶ – ۱۶۲۵)
کلیسای سن پیترو یا پطروس مقدس در شهر واتیکان، رم از بزرگترین کلیساهای جهان، حاصل طراحی معمارانی بینظیر دوناتو برامانت، میکل آنژ، کارلو مادرنو و برنینی است.
زیربنای این کلیسا نزدیک به ۲۰۰ هزار متر مربع است و سنگکاریها و مجسمههای سقف آن هنر دست میکل آنژ است.
۵. Royal Palace – مادرید – (۱۷۳۸ – ۱۷۵۵)
قصر سلطنتی مادرید اقامتگاه رسمی خانواده سلطنتی اسپانیا است که از آن برای برگزاری مراسم و جشنهای ایالتی استفاده میکنند. این قصر، از لحاظ متراژ بزرگترین کاخ اروپا و یکی از ارزشمندترین آثار معماری باروک است. معمارهای آن Filippo Juvarra, Juan Bautista Sacchetti and Ventura Rodriguez بودهاند.
۶. موزه Les Invalides – پاریس – (۱۶۷۹ – ۱۷۰۸)
۷. قصر ملی Mafra – مافرا ـ (۱۷۱۷ – ۱۷۳۰)
۸. قصر Peterhof Palace – سن پترزبورگ – (۱۷۲۱ – ۱۷۵۵)
قصر پیترهوف، شاهکار سبک معماری باروک است و Bartolomeo Rastrelli در طراحی آن از سبک نئوکلاسیک نیز الهامهایی گرفته است. دکوراسیون مینیمال و ترکیب رنگی زرد و سفید از ویژگیهای منحصر به فرد این بناست.
۹. ستون Holy Trinity – اولوموتس – (۱۷۱۶ – ۱۷۵۶)
ستون مقدس ترینتی در شهر اولوموتس در جمهوری چک بزرگترین بنای باروک در جمهوری چک است که برای شکرگزاری از خداوند ساخته شد. این تندیس در سال ۲۰۰۰، در لیست میراث جهانی یونسکو قرار گرفت.
۱۰. کلیسای Saints Peter and Paul – کراکوف – (۱۵۹۷ – ۱۶۱۹)
کلیسای قدیسین پیتر و پل در کراکوف لهستان یکی دیگر از آثار معماری باروک است که بیش از هر چیزی به دلیل ۱۲ مسجمهای در جلوی آن قرار دارد، شهرت دارد.
***
البته بناهای بسیار زیبا و شگفتانگیز بسیاری وجود دارند که از این سبک بهره گرفتهاند، در این مطلب سعی کردیم از هر کشور به یکی از بهترینها اشاره کنیم.