کفش علاوه بر حفاظت از پا، در دنیای مدرن امروزی، تاثیر زیادی بر ظاهر و تیپ شخصیتی افراد دارد. طراحی کفش به عنوان شاخهای از دیزاین و گرایشی از طراحی مُد، بر همین اساس شکل گرفته است. کسبوکار طراحی کفش نیاز به استعداد و مهارت دارد، اما با صرف زمان مناسب برای یادگیری، میتوان مهارتهای اصولی آن را آموخت و با کمی تمرین و کسب تجربه به یک حرفهای تبدیل شد. در این مطلب اولین گام برای شروع کسبوکار طراحی کفش که در هر حرفه دیگری نیز اساسی است، بررسی میکنیم.
در مطالب بعدی از این مجموعه مقالات، شما را با کسبوکار طراحی کفش و گامهای اولیه برای شروع کار آشنا میکنیم. همانطور که اشاره کردیم، اولین گام برای شروع، شناخت مسیر و برنامهریزی است که در ادامه نکاتی را در رابطه با آن میخوانیم.
۱. یک برنامه طولانی مدت برای خود طراحی کنید
یک برنامه واقعبینانه شامل قدمهای اصلی و زمانبندی انجام آنها است که کمک میکند تمرکز بیشتری برای پیگیری هدف خود داشته باشید. اجرای برنامه و پایبندی به آن اهمیت زیادی دارد اما گاهی انعطاف نیز لازم است. این امکان وجود دارد که یک موقعیت مناسب، فرصت کارآموزی یا کارگاه آموزشی مسیر جدیدی را پیش رویتان قرار دهد، پس برای چنین فرصتهایی آماده باشید.در ضمن فواصل زمانی مشخصی را برای ارزیابی برنامه خود در نظر بگیرید و میزان پیشرفت خود را بسنجید.
۲. گروه هدف خود را مشخص کنید

کدام جنبه از حرفه طراحی کفش مورد علاقه شما است؟
دستهبندیهای متعددی در صنعت تولید کفش وجود دارد، شما علاقه دارید برای کدام گروه طراحی کنید؟ برای مثال طراحی کفش برای کودکان، آقایان، خانمها یا ورزشکاران، کدام یک برای شما جذابتر است؟ همچنین این نکته را در نظر بگیرید که کدام جنبه از حرفه طراحی کفش مورد علاقه شما است؟ آیا فقط روند دیزاین برایتان اهمیت دارد و کاری با ساخت و تولید آن ندارید یا برعکس، روند ساخت آن نیز برای شما مهم است؟ آیا علاقه دارید برای برندهای مشهور و شرکتهای بزرگ کار کنید یا بوتیک خود را داشته باشید.
۳. گرفتن مدرک میتواند مسیر را هموارتر کند
اگرچه داشتن مدرک برای ورود به حرفه طراحی کفش ضروری نیست اما میتواند به توسعه مهارتها و شبکهسازی حرفهای کمک کند و زمینه موفقیت شما را هموارتر سازد. لزومی ندارد مدرک شما عنوان طراحی کفش داشته باشد، میتوانید در هر رشته مرتبطی از جمله طراحی صنعتی، گرافیک یا طراحی لباس تحصیل کنید.
۴. سبک خود را ابداع کنید و آن را توسعه دهید

رویکردهای ویژه خود را برای طراحی کفش ابداع کنید
طراحان بزرگ همیشه رویکردهای جدید و بدیعی را برای محصولاتشان خلق میکنند. شما هم میتوانید شیوه خاص خود را داشته باشید و آن را به یک برند مشهور تبدیل کنید. برای این کار میتوانید عناصر محدودی را در نظر بگیرید؛ مثلا سه رنگ را انتخاب کرده و در طرحهای خود فقط از آنها استفاده کنید؛ یا دو نوع پارچه یا ماده اولیه را در نظر بگیرید و محصولات خود را فقط بر اساس آنها طراحی کنید. این کار باعث میشود برای تنوع بخشی به محصولات از حداکثر خلاقیت و ابتکار خود بهره ببرید.
هر روز، خود را با خلق محصولات جدید و نوآورانه به چالش بکشید. برای مثال، روزانه به مدت یک ماه طراحی کنید و در این زمان به کشف سبک و رویکرد خود بیندیشید.
۵. به دنبال منبع الهام بگردید
شاید تمایل داشته باشید برای الهام گرفتن، محصولات طراحان دیگر را مشاهده و بررسی کنید اما این کار احتمال تکرار طرحها و تشابه آنها را افزایش میدهد. منابع زیادی در جهان و حتی هنرهای دیگر وجود دارد که میتوانید از آنها ایده بگیرید. برای مثال، طراح مُد فرانسوی، کریستین لوبوتن (Christian Louboutin) بعضی از طرحهای خود را تحت تاثیر علم «باستانشناسی» خلق کرده است.
۶. اصول کسبوکار طراحی کفش و صعنت آن را بیاموزید
این صنعت به سه بخش اصلی تقسیم میشود که توضیح آنها را در ادامه میخوانید.
دیزاین یا خلاقیت: اسکچ زدن و ترسیم شکل، قسمتی از طراحی است اما این بخش شامل ساخت الگو، نمونه و اصلاح تناسبات نهایی نیز میشود.
ساخت و تولید: طرح شما در این قسمت به یک جفت کفش واقعی تبدیل میشود. بهتر است در مورد زنجیره ساخت اطلاعاتی کسب کنید و با مراحل آن از انتخاب مواد تا تولید آشنا شوید.
بازاریابی و فروش: کفشهای تولید شده، در این بخش به فروش میرسند. در صورت آگاهی از بخش فروش، متوجه میشوید که مشتریان شما به دنبال چه چیزی هستند، همچنین فروشگاهها و فروشندگانی که به دنبال طرحهای شما هستند را میشناسید و متوجه خواسته آنها میشوید.
۷. سبکها و گرایشهای زمان جاری را زیر نظر داشته باشید
پیگیری گرایشها و تحولات صنعتی در حوزه کفش کمک میکند طرحهای متمایزی ارائه دهید. تولید کفش، صنعتی رقابتی است و قرار گرفتن در رتبههای برتر این حوزه برای کسب موفقیت امری ضروری به شمار میرود. درنتیجه از مطالعه مجلات دیزاین و مُد غافل نشوید.
در این قسمت به برنامهریزی و نکات مرتبط با آن اشاره کردیم تا مقدمهای برای آشنایی و شروع کسبوکار طراحی کفش باشد. در قسمت بعد مهارتهای لازم برای ورود به این حرفه را بررسی خواهیم کرد. اگر به طراحی کفش و مطالب مربوط به آن علاقه دارید در آینده با هزارویک بوم همراه شوید.