انها اگر به موزههای هنر بروید، همواره ممکن است به اصطلاح جدیدی برخورد کنید که در کتابها و مقالههای هنری کمتر با آنها برخورد کردهاید. در ادامه مجموعه مطالب اصطلاحهای نقاشی در سایت هزارویکبوم به توضیح مختصری در خصوص دو اصطلاح «دنیای معلق» و «تکنیک برجسته» میپردازیم.
دنیای معلق (Ukiyo-E)
کلمه Ukiyo-E از روش زندگی سخاوتمندانه ای در طبقه متوسط تجار ادو (توکیوی امروزی) در قرن هفدهم آمده است زمانی که این تجار سود بسیاری از کرسیهای دولتی که در اختیار ادو بود عایدشان میشد. افزایش ناگهانی ثروت باعث شد این افراد به زندگی بیبندوبار و اسرافگرا روی آورند و تنها به خوشگذرانی و مسافرتهای پرهزینه مشغول باشند. بنابراین این افراد قادر به خرید نقاشیهای گران برای تزیین خانههایشان نیز بودند.
نقاشان Ukiyo-E با تمرکز بر طبقه و زندگی خریداران نقاشی، سوژههای انتخابی آنها منطبق با «دنیای معلق» که تجار در آن زندگی میکردند، بود.
از لحاظ شکل فیزیکی این نقاشیها اغلب چاپهای بلوکهای چوبی بودند. ابتدا منظره روی بلوک چوبی حک میشد و پس از رنگآمیزی پارچه بوم روی آن میچسبانند و کمیفشار روی آن اعمال میکردند. به این صورت تصویر روی بوم چاپ میشد. در آثار چند رنگی از برای هر رنگ از بلوک چوبی مجزا استفاده میشد.
این شکل هنری ژاپنی بسیاری از هنرمندان غربی از جمله ادوارد مانه، کلود مونه و وینسنت ون گوگ را تحت تاثیر قرار داد. معروفترین نقاشی دنیای معلق (Ukiyo-E)، نقاشی «موج بزرگ کاناگاوا» اثر هوکوسای است.
تکنیک برجسته (Relief)
تکنیک برجسته معمولا در مجسمهسازی استفاده میشود. نکته مورد توجه درباره این تکنیک این است که تکه برجستگی معمولا روی سطحی صاف و روی مجسمه فیکس میشود. ریلیف یا برجسته سه نوع دارد:
برجستگی زیاد، برجستگی متوسط، برجستگی کم
همان طور که میبینید یک مجسمه با برجستگی زیاد یک مجسمه کامل است که میتواند از روی سطحی که روی آن چسبیده است برداشته شود. این نوع از برجسته سازی برای نمایش اهمیت برخی مناظر است.
برجستههای متوسط برخی از مشخصات برجستگی زیاد را دارد. همان طور که در مثال نشان داده شده است بخش بیشتر حکاکی مجسمه زن خارج از سطح صاف نیست ولی برخی از بخشهای آن با برجستگی قابل توجهی از سطح صاف بیرون آمده است.
یک مجسمه با برجستگی کم تقریبا مسطح است و هیچ برآمدگی قابل توجهی روی آن دیده نمیشود. رومیان باستان دیوارهای اهرام و مکانهای مقدس خود را با این نوع از هنر مجسمه سازی تزیین میکنند.
دو نوع دیگر از برجستهسازی وجود دارد که بسیار به ندرت دیده میشوند: برجستهسازی عمقی (Sunk Relief) و برجستهسازی مخالف جهت (Counter-Relief)
***
با ما همراه باشید و مفهوم اصطلاحهای خاص و تخصصی نقاشی را در سایت هزارویکبوم دنبال کنید.
بیشتر بخوانید:
- اصطلاحهای نقاشی
- اصطلاح «فرسکو»، «مورال» و «ماروفلاژ» در نقاشی
- اصطلاح «نگاه تعقیبگر» و «خیال» در نقاشی
- اصطلاح «ودوتا» و «استافج» در نقاشی
- اصطلاح «مدل» و «نسخه اولیه» در نقاشی
- اصطلاح «ایمپاستو» و «پاستیش» در نقاشی
- اصطلاح «ترونی» و «تصاویر مسئله» در نقاشی
- اصطلاح «لئوناردسکی» و «استادان قدیمی» در نقاشی
- اصطلاح «حرکتهای ذهنی» و «رقص مرگ» در نقاشی
- اصطلاح «جمعیت شاد» و «روبنزین» در نقاشی
- اصطلاح «اتاق تاریک» و «اتاق روشن» در نقاشی