آیکن نمایش گرافیکی یک مفهوم و یا عملکرد است و از آن برای متصل کردن درک شباهتهای انتزاعی و کاربرد عملی استفاده میشود. آیکنها میتوانند نشان دهنده تمام عملکرد و یا یک بخش خاص از آن باشند و به ما کمک میکنند مفاهیم سخت را درک کنیم و نسبت به آنها شناخت داشته باشیم. طراحی آیکن نیازمند دنبال کردن سه شاخص اصلی است: ساختار، شخصیت و هویت! اما برای طراحی آیکنی که هر سه شاخص را داشته باشد چه باید کرد؟
هر طراح باید این سه شاخص را در طراحی خود مدنظر قرار دهد تا بتواند پیام مورد نظر را انتقال دهد. این شاخصها، پایه و اساس طراحی آیکن هستند.
۱. ساختار
ساختار، فُرم زیربنایی یک آیکن است. اگر جزییات آن را در نظر نگیرید و فقط خطی دور سوژه اصلی بکشید، فرمی که تشکیل میدهد ساختار آیکن خواهد بود.
این ساختار میتواند مربع، دایره، مستطیل افقی یا عمودی، مثلث یا هر شکل دیگری باشد.
بیشتر طراحهای موفق فرمهای ساده و قابل تشخیص را در طراحی آیکن به کار میبرند: دایره، مربع و مثلث.
۲. شخصیت
شخصیت یک آیکن از المانهایی ساخته شده در یک آیکن و مجموعهای از آیکنها مشترک است. این المانها میتوانند چیزهایی نظیر کنارههای گردشده یا تیز، وزن خطوط، استایل (مسطح، خط، خطوط پُر)، پالت رنگی و غیره باشند.
۳. هویت
هویت یک آیکن ضروری است؛ زیرا این هویت چیزی است که آیکنها را منحصر به فرد و خاص میکند. هویت تعیین کننده کارآیی و کارآمدی آن است: این که بیننده چقدر ساده میتواند سوژه، ایده و پیام طرح را دریافت کند.
کاراکتر و هویت گاهی با هم تداخل پیدا میکنند. المانهای هویت که در بسیاری از آیکنها مشترکند، به نوعی به شخصیت مجموعه تبدیل میشوند.
یادگرفتن و درک این شاخصها، پایه و اساس طراحی آیکن به شمار میروند. در مطلب بعد در ۶ گام ساده طراحی آیکن را آموزش خواهیم داد.