اگر کسب و کار کوچکی دارید و یا به فکر راهاندازی آن هستید احتمالاً لحظات هیجانانگیز «یافتم، یافتم» را تجربه کردهاید. ایدهای به ذهنتان میرسد و آن را عالی تصور میکنید اما به مرور در ذهنتان کم رنگ میشود و شروع به قضاوت میکنید و شاید به کل از آن بگذرید. زمانی که اندیشهای ناگهان به ذهن خطور میکند، میتواند بهترین گزینه باشد اما ممکن است بعد از ارزیابی ایده نظر دیگری داشته باشید.
چطور میتوان ایده خوب و کارآمد را از دیگر موارد تشخیص داد؟ آیا میتوان به تنهایی و بدون داشتن مشاور به ارزیابی ایده پرداخت؟

ارزیابی ایده و اطمینان از کارآمد بودن آن
اگر کارتان را تازه شروع کردهاید و هنوز تیم کاری ندارید، احتمالاً کسی نیست که شما را از قله پایین بیاورد تا منطقیتر به قضیه نگاه کنید، یا برعکس، از کنار گذاشتن آن منصرفتان کند. پس باید راهی برای قضاوت صحیح ایده داشته باشید و آن را به دور از شرایط احساسی بررسی کنید.
ایدهها ارزان نیستند. آنها شامل هزینههای نقدی و زمانی میشوند. پس داشتن قدرت و شهامت پذیرش ناکارآمد بودن ایده و کنار گذاشتن آن، میتواند امتیاز بزرگی برای صاحبان کسب و کار به شمار رود. درست است که فعال بودن و دست به کار شدن میتواند منجر به موفقیت شود اما اگر با زیرکی و هوشمندی همراه باشد مطمئناً نتایج بهتری خواهد داشت. پس بهتر است قبل از اقدام، ایده خود را به خوبی بررسی کنید. در ادامه روشی را خواهید آموخت که برای اجرای آن فقط به قلم، کاغذ و سه روز زمان نیاز دارید.
روز اول
ایده خود را به سرعت یادداشت کنید، حتی اگر در حال تماشای فیلمی هیجانانگیز هستید و نمیخواهید یک ثانیه آن را از دست بدهید. بعد از آن سؤالات زیر را به سرعت پاسخ دهید.
چه طور میتوانید از این ایده کسب درآمد کنید؟ (این سؤال را در مدت ۵ دقیقه یا کمتر، پاسخ دهید)
آیا ایده مورد نظر به برندینگ شرکت یا کسب و کار شما مرتبط است؟ (این سؤال را در مدت ۵ دقیقه یا کمتر، پاسخ دهید)
کدام گروه از خریداران جذب آن خواهند شد؟ (این سؤال را در مدت ۵ دقیقه یا کمتر، پاسخ دهید)
یافتههای خود را تا روز بعد رها کنید. بعد از اینکه حدود یک ساعت را با هیجانِ فکر کردن به آن گذراندید و مطالب مرتبط را سریع یادداشت کردید، همه چیز را تا روز بعد کنار بگذارید.
مطالب مرتبط:
- آشنایی با تکنیک ایده یابی و حل مساله اسکمپر
- خلق ایدههای سودآور برای کسب و کارهای نوپا
- ساخت چکلیست حل مسئله برای دیزاینرها
روز دوم
اگر روز دوم بعد از بیدار شدن از خواب هنوز هم نسبت به ایده خود نظر مساعد دارید و برایتان جالب به نظر میرسید، ۲ تا ۳ ساعت دیگر را به آن اختصاص دهید و به طور جدی روی موضوع متمرکز شوید.
ساخت آن چقدر برایتان هزینه به همراه خواهد داشت؟ مواد لازم، زمانی که صرف آن خواهد شد و در صورت دیجیتالی بودن محصول، هزینه وبسایت، برنامهنویسی و تمام موارد احتمالی را محاسبه کنید.
وضعیت رقابت در بازار چگونه است؟ آیا پیش از این محصول مشابهی ساخته شده است؟ چه طور میتوانید محصول خودتان را از نمونههای مشابه آن متمایز کنید؟
رقبای شما محصول را چگونه به فروش میرسانند؟
چه مدت زمان برای ساخت محصولتان نیاز است؟
کجا محصولتان را بازاریابی خواهید کرد و به فروش خواهید رساند؟
بیشتر بخوانید:
- چطور متفاوت بیندیشیم و ایده پردازی خلاقانه داشته باشیم؟
- کشف ایدههای ناب برای طراحی محصول
- نکاتی جهت رسیدن به ایدههای خوب برای ساخت فیلم کوتاه
روز سوم
اگر بعد از گذشت سه روز همچنان حس مثبتی نسبت به ایدهتان دارید و برای پیگیری مصمم هستید، آن را از دست ندهید.
در گوگل درایو، اورنوت، ترلو یا هر جایی که راحتتر هستید، یک پروژه جدید باز کنید و به طور جدی ایده خود را دنبال کنید. تحقیق کنید، سؤال کنید، محصول را توسعه دهید، پروژه را آجر به آجر بالا ببرید و در نهایت از نتیجه کارتان لذت ببرید.