همانطور که در قسمت قبل اشاره شد، اساسِ تدریسِ طراحی در مراکز آموزشی بر پایه سه محور اصلی بنا شده است که با در نظر گرفتن آنها میتوان مدلی مشابه را طرحریزی کرد و به نتیجه رسید. در ادامه این مطلب به هشت گام اصلی برای رسیدن به برنامهای منسجم و هدفمند اشاره خواهیم کرد. اگر شما نیز علاقهمند به یادگیری گرایشهای مختلف طراحی هستید، با اجرای صحیح این هشت مرحله به سطح حرفهای خواهید رسید.
گام اول: در مورد گرایشهای مختلف طراحی تحقیق کنید
این رشته بسیار گسترده است، گرایشهای متعدد دارد و به طراحی صنعتی، طراحی مُد، طراحی تعاملی یا گرافیک محدود نمیشود. بر اساس سه عامل باید تصمیم بگیرید که قصد یادگیری کدام یک را دارید.
استعداد و امکانات ـ کدام یک از گرایشهای موجود مورد علاقه و توجه شما است؟ بیست سالِ آینده خود را در این رشته چطور تصور میکنید؟
فرصتهای موجود ـ چقدر رقابت در زمینه مورد نظرتان وجود دارد؟ کدام عوامل از جمله منطقه جغرافیایی، فرهنگ و محیط میتوانند به رشد شما در این زمینه کمک کنند؟
برای یافتن پاسخ چنین پرسشهایی باید گرایشهای مختلف طراحی و دیزاین را بررسی کنید. برای این کار میتوانید با متخصصین هر گرایش صحبت کنید، چه به صورت حضوری و چه از طریق فضای مجازی. این جستجو و تحقیق، گام اول برای طرحریزی یک برنامه مطالعاتی است.
گام دوم: یک راهنما پیدا کنید
امتیاز ویژه مراکز آموزشی وجود اساتید است. اساتید با هدایت دانشجویان در طول دوره، مسیر آموزشی را برای آنها هموارتر میکنند. پیدا کردن یک مربی باتجربه در زمینه گرایشی که انتخاب کردهاید در ارتقاء سطح کارتان، برنامهریزی بهتر و کشف فرصتهای موجود بسیار مؤثر خواهد بود.
اگرچه این مرحله دشوار به نظر میرسد اما به همان اندازه مهم و ضروری است زیرا برای طی مراحل بعدی به راهنماییهای یک مربی نیاز خواهید داشت.
گام سوم: یادگیری را با مباحث تئوری و تمرین آنها آغاز کنید
بسیار از دانشجویان نحوه کار با ابزار را میدانند اما استفاده از آنها برای تصویرسازی ایدهها یا انجام پروژهها را نمیدانند. دلیل این مسئله یاد نگرفتن مباحث تئوری به صورت کاربردی و مناسب است. برای مثال بدون یادگیری تئوری رنگ، انتخاب رنگ مناسب برای محصولتان میتوان مشکل باشد. همچنین بدون یادگیری اصول گشتالت، ممکن است نتوانید به طرحی منسجم برسید.
منابع آنلاین، کتاب، ویدئو و خودآموزهای زیادی برای یادگیری مباحث تئوری وجود دارد. در کنار یادگیری این مباحث لازم است که آنها را تمرین کنید و برای تصحیح و ارزیابی آنها به راهنما یا مربی خود مراجعه کنید.
بعضی از دورههای آنلاین که میتوان از آنها استفاده کرد:
اگرچه اصول طراحی در همه زمینهها مشترک است اما شاید لازم باشد موضوعات مهمی در ارتباط با هر گرایش را بدانید. بهتر است در این مورد بیشتر تحقیق کنید یا از راهنمای خود کمک بگیرید.
گام چهارم: کار با ابزارهای مناسب را یاد بگیرید
بعد از یادگیری مباحث تئوری نوبت به ابزارهای مرتبط میرسد. برای مثال اگر به طراحی صنعتی علاقه دارید نیاز است که با نرمافزارهای مدلسازی و متریالهایی که به ساخت فیزیکی محصول کمک میکنند آشنا شوید. یادگیری ابزارهای دیجیتالی به صورت آنلاین بسیار آسانتر است اما شرکت در کارگاهها و کار گروهی تاثیر زیادی بر توسعه مهارتهایتان خواهد داشت.
گام پنجم: مشاهده، مشاهده و باز هم مشاهده
یکی از مهمترین نکات برای افزایش تجربه بصری، مشاهده کردن است. دیزاین در همه جا، اطراف ما وجود دارد. به اشیاء و محصولات نگاه کنید، چه طور طراحی شدهاند؟ و طراحان چطور مسائل مختلف را در قالب محصولات حل کردهاند؟ مشاهده آنها میتواند در چالشهای طراحی که پیش رو دارید الهامبخشتان باشد.
زندگی واقعی همانند دنیای مجازی و اینترنت میتواند هزاران ایده را پیش رویتان قرار دهد. ایدههایی که میتوانید آنها را بررسی و مقایسه کنید و بیاموزید. نحوه کاربرد تئوریها و ابزارها در دنیای واقعی را مشاهده کنید.
گام ششم: روند خود را ارزیابی کنید
ارزیابی روند پروژه و میزان پیشرفتتان ضروری است. بعضی دانشجویان برای دریافت بازخورد، کارهایشان را به همکلاسیهای خود نشان میدهند، در صورتی که برای ارزیابی یا تصحیح نیاز است که به فردی باتجربه و با سطح دانش بالاتر مراجعه کنند. برای شما، این شخص مربیتان است.
بعد از یادگیری ابزار یا موضوعی مشخص، سعی کنید که آن را در قالب یک پروژه تمرین کنید. برای مثال اگر کار با نرمافزار ایندیزاین را آموختهاید، طراحی یک کتاب را آغاز کنید. این کار باعث میشود مباحث یاد گرفته را به طور عملی اجرا کرده و نظر و توصیههای مربی خود را در مورد یک نمونه واقعی دریافت کنید.
مرحله ارزیابی از این رو اهمیت زیادی دارد که نشانگر کیفیت یادگیری شما است. این مرحله در تحصیلات آکادمیک از طریق برگزاری آزمون و دادن نمره مشخص میشود. بهتر است شما نیز برای ارزیابی کارها حساسیت به خرج دهید تا سطح واقعی دانش و مهارتتان در هر مبحث مشخص شود.
مرحله هفتم: یک پورتفولیو حرفهای بسازید
بهتر است در روند یادگیری، پروژههای تمرینی خود را طوری انتخاب کنید که مناسب جمعآوری به عنوان پورتفولیو باشند. ساختن یک پورتفولیو حرفهای برای نمایش بهترین کارها و مهارتهایتان، ضروری است. برای انجام این کار سایتهای متعددی وجود دارد، مانند Behance, Dribble, Deviant Arts و موارد دیگر.
دقت داشته باشید که بازدیدکنندگان یا همان کارفرمایان احتمالی ترجیح میدهند کارهای واقعی را ببیند، مانند طراحی سایت یا طراحی اپلیکیشن موبایل. معمولاً تمرینات ناقص جذابیتی برای آنها ندارد.
- نکاتی که هر طراح صنعتی برای ساخت پورتفولیو باید بداند
- نکاتی که برای تهیه پورتفولیوی معماری باید بدانید
- چگونه یک پورتفولیوی عکاسی خوب داشته باشیم؟
- پورتفولیوی طراحی لباس و مد
گام هشتم: در یک دوره کارآموزی شرکت کنید
بعد از کامل شدن مهارتها و آماده کردن پورتفولیو نوبت به انجام تمرینات در دنیای واقعی میرسد که میتوانید آن را در قالب یک دوره کارآموزی تجربه کنید یا به صورت فریلنس پروژه بگیرید و با سفارشدهندگان واقعی کار کنید.
اگرچه مراکز آموزشی برای توسعه مهارت طراحان و آماده کردن آنها برای ورود به بازار کار مهم هستند اما هنوز هم کمبودهایی وجود دارد. شهریههای بالا یکی از موانعی است که باعث میشود تعداد زیادی از دانشجویان نتوانند با اشتیاق و تمرکز کامل به یادگیری ادامه دهند.
انجام این هشت مرحله کمک میکند تا علاقهمندان به گرایشهای مختلف طراحی بتوانند برنامهای منسجم برای خود طرحریزی کنند. سه محور آموزش که در مطلب قبل به آن اشاره شد، یعنی یادگیری مباحث تئوری، یادگیری نحوه استفاده از ابزارها و تمرین را میتوانید برای هرکدام از گرایشها به کار ببرید و با استفاده از هشت گامی که در بالا خواندید به سطح حرفهای برسید.
سایتتون محشره خواهش میکنم همین روند بروز بودن اطلاعات رو ادامه بدید…من مهندسی خودرو خوندم اما علاقه ی اصلیم طراحی خودرو بود بخاطر اماتور بودن و بلد نبودن قواعد طراحی همش درجا میزدم و طراحی رو کنار گذاشته بودم…با مطالعه ی سایت شما انرژی تازه ایی گرفتمو دوباره تمرینامو شروع کردم
سعید گرامی سلام
ممنون از اینکه نظرتون رو در مورد مطالب سایت گفتید، قطعا نظر بازدیدکنندگان و بازخوردهاشون برای ما ارزشمنده.
خوشحالیم که مطالب سایت مفید بوده و اشتیاق شما رو برای ادامه مسیر بیشتر کرده، امیدواریم همینطور پر انرژی پیش برید و موفق باشید.