ممکن است در مورد نقش شرکت آیدیو در شکلگیری روندی که اکنون با عنوان تفکر طراحی شناخته میشود اطلاع داشته باشید. همچنین نقشی که در طراحی اولین موس اپل، کارت خرید و سوزن تزریق انسولین داشته است؛ اما عده کمی در مورد طراحی کسب و کار میدانند، حوزه علمی جدیدی که طی دهه گذشته در آیدیو شکل گرفت و به تدریج گسترش یافت. در این مطلب با خصوصیات یک طراح کسب و کار آشنا میشوید.
در شرکتها باید افرادی حضور داشته باشند که کار آنها تطبیق نیاز کاربران و مشتریان است. در دیاگرام شرکت آیدیو (IDEO) که در تصویر زیر مشاهده میکنید، فضای مشترکی حاصل از سه ویژگی امکانپذیری، سوددهی و اشتیاق وجود دارد. به بیان سادهتر طراحان کسب و کار برای دوام و سودهی یک تجارت طرحریزی میکنند.
معمولا در آغاز پروژه، طراحان کسب و کار نیاز کاربران را تفسیر کرده و آن را از زبان داد و ستد به نوعی چالش طراحی ترجمه میکنند.
در مرحله تحقیقات یک پروژه، بررسی امکانپذیری میتواند به معنای خلق پروتوتایپ و کسب تجربه برای پاسخ به سوالاتی باشد که در مورد گروه هدف یا وضعیت برند مطرح شده است. در مرحله نهایی پروژه نیز طراحان کسب و کار به هماهنگی و تطابق میان نظریههای طراحی و استراتژی کلی شرکت، تعریف مدل تجاری و تشخیص هرگونه ریسک اجرایی کمک میکنند.
چه عواملی باعث موفقیت طراح کسب و کار میشود؟
البته جواب دادن به این سوال ساده نیست اما میتوان به سه ویژگی اشاره کرد که شایستگی شخص برای تبدیل شدن به یک طراح موفق کسب و کار را تا حد زیادی مشخص میکند.
۱. تجربه
در آیدیو طراح کسب و کار تنها ذهن تجاری گروه محسوب میشود، به همین دلیل داوطلبان این جایگاه باید در یک یا چند حوزه متخصصان باتجربهای باشند. توانایی عبور از مشکلات و حل چالشها نیاز به تجربه زیاد دارد. طراح کسب و کار باید اصطلاحاً کلاه افراد مختلف را بر سر بگذارد و از زاویه دید آنها به مسئله نگاه کرد.
۲. توان بالقوه
پروژههای آیدیو گاهی پر از ابهاماند. تعریف دقیقی از روند کار و ابزارهای لازم برای رساندن تیم به خط پایان پروژه وجود ندارد. طراحان کسب و کار باید در مورد کارهایی که باید برای کشف، آزمایش و تصحیح پروژه انجام شود تصمیمگیری کنند و راهحل نهایی پیشنهاد دهند. البته ممکن است با محدودیتهای زمانی، مالی و نیروی انسانی نیز مواجه شوند که نحوه عبور از این چالشها نیز بستگی به توانایی طراح دارد.
۳. اشتیاق
آیدیو برای سِمت طراحی کسب و کار افرادی را شایستهتر میداند که علاوه بر سابقه درخشان، علایق شخصی منحصر به فرد دارند؛ متخصصانی که با دیگران ارتباط برقرار میکنند و روابط و الهاماتی که از دید دیگران پنهان میماند را شناسایی میکنند. برای این منظور باید دید که چه چیزهایی فرد را هیجان زده میکند؟ قصد حل کردن چه مشکلی از جهان را دارد؟ و شخصاً چه فرهنگی را ترویج میدهد؟
با داشتن این سه ویژگی میتوان گفت که احتمال موفقیت فرد در حوزه طراحی کسب و کار زیاد است و از پس کار به خوبی برمیآید اما به دلیل نوپا بودن این رشته همچنان جای توسعه و پیشرفت زیادی وجود دارد. در آینده با هزارویک بوم همراه شوید و مطالب بیشتری در مورد طراحی کسب و کار بخوانید.
من دیدگاه خاصی ندارم فقط میخواستم بگم شرمنده بیستا از مقاله هاتونو خوندم خوشمان امد فقط یادم رفت روقلبه کلیک کنم
ممنون از توجهتون و خوشحالیم که مقالهها برای شما خوشآیند بودهاند. موفق باشید.
[…] منبع :هزار و یک بوم […]
به نظر من ،مشکل از ندانستن طرح کسب و کار ویا طراح کسب و کار نیس،
مشکل اجرا است که کسی نیست اجرا کنه.