عکاسی از منظرههای شهری در شب، یکی از لذت بخشترین شاخههای عکاسی است. برای اینکه در اینکار حرفهای شوید، کافیست چند نکنه ضروری و کاربردی را رعایت کنید که در این مقاله قصد داریم به آن بپردازیم.
عکاسی از مناظر شهری در زمان ساعات طلائی بسیار مهم و کاربردی است. شاید برای گرفتن یک عکس مجبور باشید چند روز پیاپی در محل حاضر شوید اما شرایط آنگونه که میخواهید نباشد. طول بازه زمانی طلائی چیزی حدود ده دقیقه است که رعایت برخی نکات به هنگام عکاسی میتواند در بهبود این امر شما را یاری کند.
۱- در حالت Aperture Mode یا AP عکس بگیرید
به عنوان یک عکاس در هر شرایطی باید حالتهای مختلفی را امتحان کنیم، تا بهترین را برگزینیم. برای یک عکاس، حالت AP و دستی از مهترین حالات هستند. حالت AP آسان ترین راه برای عکاسی از منظره شهری است. اساسا جز سرعت شاتر همه تنظیمات را میتوانیم تغییر دهیم. در حالت اتوماتیک برخی از قبیل تنظیم خودکار ISO نسبت به سرعت شاتر وجود دارد که نتیجه آن تشکیل یک توده از نویز در عکس میشود. اما درحالت AP به صورت دستی میتوانیم مقدار ISO را کم نگه داشته و اندازه دیافراگم را در مقدار مطلوب نگه داشته و سرعت شاتر را برای جبران نور کم، تغییر دهیم. نتیجه اینها یک عکس شفاف و واضح خواهد بود.
۲- از نورسنجی برای ایجاد کنتراست بالا استفاده کنید
مناظر شهری یک محدوده پویا از نور را در بر میگیرند. یک نور مصنوعی که حتی شدت آن بیشتر از نور موجود در طبیعت است. تفاوت بزرگی بین روشنترین و تاریکترین محل در عکس وجود دارد که دوربینهای ما مناسب عکاسی از این چنین کنتراستهای بالایی نیستند.
برای ایجاد توازن در عکس، گاهی باید از یک صحنه چند عکس با نوردهی متفاوت گرفته شود و در صورت اینکه فقط یک تصویر داشته باشید دچار نوردهى بیش از حد و کمتر از حد (under/over exposed) میشوید. گرفتن چند عکس با نوردهی متفاوت را bracketing مینامیم. اگر در این کار مبتدی هستید در گوگل «Auto-Bracketing» دوربین خود را جستجو کنید. البته در صورتی که دوربین شما این ویژگی را پشتیبانی میکند.
برای به وجود آوردن عکس نهایی ۷ نوع عکس با نوردهی متفاوت گرفته شده است که در نهایت ۴ مورد آن انتخاب گردیده است. برای اینجاد وضوح و شفافیت، پیشنهاد میشود از ماسکهای لومینوسیتی (از اینجا دانلود کنید) استفاده کنید.
شدت نور چراغهای شهری در نورسنجی پایه، معمولا بیش از حد معمول میباشند. درحالی که درختان حاضر در پیشنما خیلی تاریک هستند. در عکس بالا از دو نوردهی پائین برای کنترل نورها استفاده کردهایم. البته هنوز در تصویر نهایی نور چراغها روشن هستن و. مهم است که زیاد تاریک نباشند. چون با توجه به اینکه در عکسهای شهری در شب یک عنصر مهم به شمار میروند، جلوه و زیبایی خاصی نیز به عکس شما میبخشند. در آخر، از یک نوردهی روشنتر برای نشان دادن جزئیات پیشنما استفاده میکنیم.
۳- فکوس دستی
پیشرفت در سرعت و وضوح فکوس اتوماتیک در اکثر لنزهای جدید قابل انکار نیست، اما اگر زمان زیاد برایتان مهم نیست و عجله ندارید، از فکوس دستی استفاده کنید. فکوس دستی همواره تصاویر با وضوح بیشتر نسبت به فکوس اتوماتیک ارائه میدهد و زمانی که نور محو میگردد، فکوس اتوماتیک کارایی خود را به طور قابل ملاحظه ای از دست میدهد.
اکثر عکاسان مبتدی چنین میپندارند که برای فکوس دستی فقط کافیست از چشمی سوژه مورد نظر را پیدا کرده و روی آن فوکوس میکنند، درحالی که وقتی سوژه در دور دست قرار گرفته باشد، این کار دشواتر میشود. بنابراین دوربین را در حالت Live View قرار داده و با استفاده از کلیدهای زوم، به سوژه نزدیک شوید. سپس در زمان مناسب حلقه فکوس را بچرخانید تا روی آن فوکوس شود.
۴- از نورهای کشیده شده در سطح شهر استفاده کنید
مسیر حرکت نورها یک بعد بی نظیری به عکس شما میبخشد که اضافه کردن آن به عکس کار زیاد دشواری نیست.
ابتدا، سعی کنید از زاویه مورد نظر، بدون در نظر گرفتن نور اتومبیلها یک عکس معمولی بگیرید. سپس سرعت شاتر را کاهش دهید تا یک نور کشیده را درتصویر به وجود آوریم. این کارا را با دیافراگم کوچکتر (عدد F بیشتر) نیز میتوانیم انجام دهیم. بهتر است سرعت شاتر را بین ۲۵ – ۳۰ ثانیه تنظیم کنیم.
حال با درنظر گرفتن زمان شاتر، به اندازه دلخواه از زاویه مورد نظر عکس بگیرید. حاصل تصاویر متعدد با نوردهی متفاوت خواهد بود.
تصویر بالا، حاصل ادغام این ۶ عکس با نورسنجیهای متفاوت است.
حال میتوانیم در محیط فتوشاپ نورهای کشیده شده با نورسنجی متفاوت را لایهبندی کرده و در تصویر نهایی با نورسنجی پایه از آن استفاده کنیم. ویدئو زیر شما را در بهبود این امر یاری میکند.
۵- از پشت شیشه عکاسی کنید
گاهی لازم میشود که عکاسهای شهری، از پشت شیشه عکاسی کنند. برخی ساختمانهای بلند از زاویه دید خوبی نسبت به اطراف برخوردار هستند که دورتا دور آنان را شیشه گرفته است. متاسفانه اغلب این شیشهها کثیف بوده و نور داخل اتاق را روی لنز منعکس میکنند.
یک راه برای مقابل با این مشکل، جلوگیری از نورهای داخلی است. برای اینکار میتوانید لنز دوربین را تا حد امکان به شیشه نزدیک کرده و دور آن را با یک پارچه تیره بپوشانید. البته تجهیزات مخصوصی برای اینکار تعبیه شده است که میتوانید برای آن هزینه کنید. اما روش گفته شده نیز میتواند گزینه خوبی برای جلوگیری از نور اضافی باشد.
برای آنکه کثیفیهای روی شیشه روی عکس اثر نداشته باشد، بایستی از دیافراگم بزرگتر (عدد F کوچکتر) استفاده کنید. البته در صورتی که هیچ آلودگی یا گرد و خاکی روی لنز یا سنسور خود نداشته باشید که در آن صورت تمام عکسهای شما با لکه ظاهر خواهند شد. از اندازه دیافراگمهای متفاوت استفاده کنید تا زمانیکه یک عکس بدون لکه و کثیفی شیشه ثبت شود. برای عکس زیر شیشه یک لکه کوچک داشت که با f/۸ ناپدید شد.
۶- زودتر از موعد مقرر به مکان عکاسی بروید
از آنجایی عکاسها آنقدر جابهجا میشوند تا بهترین زاویه را پیدا کنند، بهتر است زود به محل مورد نظر بروید. معمولا به خاطر تعدد عکاسها، دو ساعت زودتر رفتن، به شما این اجازه را میدهد که بهترین مکان را برای خود انتخاب کنید.
۷- تهویه هوا را خاموش کنید
شاید کمی عجبیب به نظر برسد، اما اگر در یک جای گرمسیر هستید با اینکه گرفتن این تصمیم مقداری دشوار باشد، اما اگر از اتاقی که تهویه هوای روشن دارد، بیرون بروید امکان دارد به خاطر اختلاف دما بیرون و داخل، لنز شما بخار کند که برگشتن لنز به حالت اول کمی زمانبر است.
تا اینجا مطالبی و تکنیک هایی برای عکاسی از مناظر شهری در شب اشاره کردیم. در مقاله بعدی قصد داریم به کارهای پس از عکاسی و نحوه ویرایش آنها در محیط نرمافزاری بپردازیم.