بسیاری از هنرمندان از اینستاگرام برای ترویج کار خود یا کتابهایشان بهره میگیرند. اما، بسیاری دیگر، بخصوص نوجوانان از اینستاگرام برای نمایش خود استفاده میکنند – اما متاسفانه نسخه غیر واقعی خودشان! موسسه Ditch the Lable که هدف اصلی خود را مبارزه با قلدری و پرخاشگری بیان میکند، در گزارشی رابطه بین شبکههای اجتماعی و سلامت روان کردن نوجوانان را بررسی کرده است و چنین بیان میکند که اینستاگرام، در میان شبکههای اجتماعی، در پرخاشگری اینترنتی نقش اول را ایفا میکند.
این گزارش که با همکاری مدارس و دانشکدهها تهیه شده است، بزرگترین محک برای قلدری و پرخاشگری در انگلستان به شمار میرود. گزارش را سالانه منتشر میکنند و امسال ۱۰،۰۰۰ داوطلب در بازه سنی ۱۲ تا ۲۰ سال برای تهیه آن همکاری داشتهاند.
در اولین بخش از این تحقیق قلدری و پرخاشگری به طور عمومی مورد بررسی قرار گرفته است و اثر آن روی سوژهها مطالعه شده است. بسیاری از آنها حسهایی نظیر اضطراب اجتماعی، افسردگی یا افکار خودکشی را تجربه کرده بودند.
دومین بخش از مطالعات به پرخاشگری اینترنتی اختصاص داشت و نشان میداد که ۶۹٪ افرادی که مورد مطالعه قرار گرفته بودند به شکلی درگیر رفتارهای ناهنجار آنلاین شده بودند. از هر دو نفر یک نفر اقرار کرده بود که شکلی از قلدری اینترنتی را تجربه کرده بود. وقتی پای شبکههای اجتماعی وسط باشد، اینستاگرام بالاترین درصد این تجربه را برای کاربران داشته است. گفته میشود که ۴۲٪ پرخاشگری اینترنتی در این شبکه رخ میدهد. فیسبوک با ۳۷٪ در جایگاه دوم و اسنپچت با ۳۱٪ در جایگاه سوم قرار میگیرند.
بر اساس گفته داوطلبین، شبکههای اجتماعی برای جلوگیری از قلدری اینترنتی تلاش چندانی انجام نمیدهند. این نظر ۷۱٪ از شرکت کنندهها بود؛ دقت داشته باشید که نوجوانان ۱۲ ساله نیز در تهیه این گزارش نقش داشتند.
بر اساس قوانین اینستاگرام، اگر شما کمتر از ۱۳ سال سن داشته باشید نمیتوانید عضو این شبکه شوید. این در حالی است که در تهیه این گزارش،۲۳٪ داوطلبیت ۱۲ ساله بودند. این نشان میدهد که اینستاگرام عکسهایی که نامناسب تشخیص دهد پاک میکند اما برای حذف یا اخطار به حسابهایی که به کودکان زیر ۱۳ سال تعلق دارد، هیچ تلاشی نمیکند.
اگرچه اینستاگرام در ابتدا با هدف دیگری طراحی شده بود، اما کمکم تغییر رویه داد. امروز عکاسها از آن برای نمایش دادن آثار خود استفاده میکنند – که البته چیز خوبی است – اما متاسفانه زمینه رشد فضاهایی را نیز فراهم آورده که به سلامت روان کاربران و بخصوص نوجوان لطمه وارد میکند.
امیدواریم علاوه بر این که شبکههای اجتماعی نظیر اینستاگرام تمهیدات بهتر و موثرتری برای کنترل سن کاربران در نظر بگیرند، پدر و مادرها نیز در این قبیل مسائل مرتبط با نوجوانان خود توجه بیشتری داشته باشند؛ چرا که شبکههای اجتماعی – اگر به درستی استفاده نشود – میتواند تاثیر ناخوشایندی بر رفتار و سلامت روان نوجوانان داشته باشد.