سؤال خیلی از طراحان این است که فریلنس کار کنند یا به دنبال کار تمام وقت بگردند. پروژههای زیادی هستند که حضور طراح در شرکت برای انجام آنها لازم نیست و این باعث میشود شرکتها کار خود را برونسپاری کنند و به طراحان فریلنس بسپارند. از طرف دیگر طراحان، کار فریلنس را روشی برای رهایی از محدودیتهای زمانی و مکانی میدانند.
برای بررسی بهتر کار تمام وقت در شرکت و کار فریلنس باید آنها را از جنبههای مختلف بررسی کرد، در این صورت با شناخت شرایط و ویژگیهای هرکدام میتوان به نتیجهگیری و تصمیم بهتر رسید.
قسمت قبل در مورد بخشی از مزایا و معایب کار تمام وقت و کار فریلنس نوشتیم، به مواردی همچون تجربه، مسیر شغلی، مسائل مالی و انعطافپذیری در کار اشاره شد و مثالهایی در مورد آن خواندید. در این قسمت موارد دیگر از جمله امتیازات، درآمد مستمر، زندگی اجتماعی و خانوادگی را بررسی میکنیم.
- مسائل سخت طراحی را چگونه حل کنیم
- ۳ ثانیه تمام زمانی است که برای فروش طرح خود در اختیار دارید
- ۳ مهارت لازم برای طراحان محصول
درآمد مستمر
این مورد حس امنیت شغلی، مالی و اجتماعی را فراهم میکند. همانطور که در قسمت قبل در بخش مربوط به مسائل مالی مطرح شد، شغل تمام وقت، تأمین مبلغی مشخص برای مدت یک ماه را تضمین میکند، البته این درآمد پایدار به مدت زمانی که در قرارداد به آن اشاره شده نیز بستگی دارد که ممکن است سه ماه، ۶ ماه و یک سال باشد. حتی اگر در این مدت پروژهای وجود نداشته و کاری انجام نشود باز هم حقوق کارمندان پرداخت میشود. این وضعیت پایدار باعث میشود که طراح با تمرکز بیشتر کارها را انجام دهد و بابت پرداخت حقوق و تأمین هزینههای خود نگرانی چندانی نداشته باشد.
اگرچه طراحان فریلنس مبلغ بیشتری بابت دستمزد دریافت میکنند اما معمولاً این وضعیت مداومت ندارد. یکی از دغدغههای فریلنسها پیدا کردن سفارشدهنده و انجام به موقع کار آنها است. اگر سفارشدهنده وجود نداشته باشد پرداختی هم در کار نخواهد بود.
بعضی از فریلنسرها یک یا دو مشتری ثابت دارند که وضعیت نسبتاً پایداری برای آنها به وجود میآورد اما اغلب طراحان مستقل سفارشدهنده ثابت ندارند، به خصوص در وضعیت بحران اقتصادی. در حالی که بیشتر طراحان ترجیح میدهند به صورت مستقل کار کنند، مطمئن نبودن از پایداری درآمد و تأمین هزینهها موجب تردید آنها میشود.
البته این مورد علاوه بر آینده شغلی بر روابط خانوادگی نیز تأثیرگذار میگذارد، درنتیجه اهمیت آن بیشتر از سایر موارد است.
امتیازات
معمولاً شرکتها امتیازاتی همچون بیمه درمانی، اجتماعی، تعطیلات با حقوق، بن خرید یا تخفیف و مزایای متنوع دیگر را برای کارمندان خود در نظر میگیرند. این امتیازات برای کار تمام وقت ارزش محسوب میشوند. داشتن این مزایا، نقطه قوتی برای جذب طراح است.
کار فریلنس به دلیل کوتاه مدت بودن پروژهها معمولاً از امتیازات جانبی برخوردار نیست و این به معنای پرداخت هزینه درمان، تفریح، تهیه مایحتاج و غیره توسط خود طراح است.
اگرچه ممکن است درآمد فریلنسر به حدی برسد که همه این هزینهها را پوشش دهد اما کارمند تمام وقت هم میتواند روی مزایایی که از طرف شرکت ارائه میشود حساب کند. البته ارزشمند بودن این امتیازات، شرایط دریافت آنها و در کل معتبر بودنشان به قرارداد و میزان اعتبار طرفین بستگی دارد.
- ساخت چکلیست حل مسئله برای دیزاینرها
- ۱۰ سؤال اساسی برای طراحانی که میخواهند اولین محصول خود را تجاری سازند
- استفاده از نقشه ذهنی برای ردیابی تجربه کاربر (UX)
زندگی خانوادگی و اجتماعی
داشتن زمان کافی در روز، آخر هفته و تعطیلات، برای بودن در کنار خانواده، اهمیت زیادی دارد. زندگی اجتماعی نیز به معنی صرف زمان با دوستان و دور از فضای کاری است که بخشی از زندگی هر شخص را به خود اختصاص میدهد. متأسفانه برای صرف زمان کار و خانواده و زندگی اجتماعی رابطه معکوس وجود دارد. با وجود اینکه برقراری تعادل بین کار و خانواده امری ضروری است، معمولاً فشار و استرس پروژهها این تعادل را برهم میزند.
کار تمام وقت در طی روز شما را برای مدت طولانی از خانواده دور میکند. بعضی شرکتها از کارمندان خود میخواهند که همیشه پاسخگوی ایمیلها و تماس ها باشند، حتی در تعطیلات. کار در شرکت محدودیتهایی برای استفاده از مرخصی و تعطیلات دارد که ممکن است همین زمان محدود هم با دیگر برنامههای خانواده هماهنگی نداشته باشد، مانند فصل امتحانات فرزندان. ضمن اینکه با توجه به شرایط و میزان فشار کار، امکان رد درخواست مرخصی هم وجود دارد.
فریلنسرها امکان بیشتری برای برنامهریزی و اجرای برنامههای خود دارند. میتوانند در تعطیلات کار را کاملاً فراموش کنند یا برعکس، اگر لازم بود در تعطیلات هم مشغول به کار شوند و پروژههای خود را تمام کنند. البته واقعیت را همیشه باید در نظر گرفت. این شرایط ممکن است برای خیلیها ایدهآل به نظر برسد اما در واقع فریلنسرها تا زمانی که از نظر مالی به وضعیت پایدار و مطلوبی برسند باید برنامهریزی دقیق داشته باشند و منظم کار کنند. کنترل این شرایط در ابتدا نوعی چالش برای آنها محسوب میشود.
تصمیم نهایی: فریلنس یا کار تمام وقت در شرکت؟
همانطور که قبلاً اشاره شد در نهایت تصمیمگیری با طراح و با توجه به اولویتهای او است. این اولویتها برای هرکس متفاوت است. برای مثال دریافت مبلغ مشخص به صورت ماهانه برای کسی که باید اجاره مسکن و یا قسط پرداخت کند اطمینان خاطر بیشتری به همراه دارد.
در مورد طراحانی که تاره فارغالتحصیل شدهاند، حضور در شرکت میتواند تجربه ارزشمندی برای یادگیری روند طراحی و کار گروهی باشد.
کار فریلنس برای کسانی که میخواهند در آینده دفتر کار خود را تأسیس کنند، موقعیت خوبی است تا شبکهسازی کنند، مشتریان و سفارشدهندگان احتمالی را بشناسند و در صورت لزوم با آنها ارتباط برقرار کنند.
هرکدام از این روشها مخالفان و موافقان خود را دارند. در این مقاله سعی کردیم معایب و مزایای هر دو را از زوایای مختلف شرح دهیم تا طراحان گرامی با در نظر گرفتن شرایط و اولویتهای خود بهترین گزینه را انتخاب کنند و با سعی و تلاش بیشترین پیشرفت را داشته باشند.
اگر شما هم تجربه یا نظری در این مورد دارید، خوشحال میشویم آن را با ما و دیگر دوستان به اشتراک بگذارید.
من فریلنس رو ترجیح میدم ولی شرایط طوری هست که مجبوری بری تو یه دفتر مقیم بشی :(
ممنون از مطالب بسیار خوبی که تو سایتتون قرار میدید.
به نظر من فریلنس بودن در ایران بیشتر جواب میده چون وقتی طراح کارمند جایی باشه ازش کارهایی میخوان که اصلا به وظایف یک طراح ارتباطی نداره و این مسئله باعث میشه بعد از مدتی خلاقیت و انگیزه طراح از بین بره.
ضمن اینکه فریلنس بودن، تجربه ی مذاکره مستقیم و توانایی قانع کردن مشتری رو به دنبال داره