کریم رشید هنرمندی است که نوآوری و ایدههای جدید را وارد زندگی روزمره عده زیادی از مردم کرده است. کسی که تا کنون برنده صدها جایزه بینالمللی و خالق هزاران محصول بوده و سخنران، طراح دکوراسیون داخلی و طراح محصول است. قسمت اول مصاحبه این طراح برجسته مصری را در هزارویک بوم خواندهاید، برای مطالعه ادامه آن با ما همراه شوید.
در حال حاضر چه پروژههای صنعتی در دست دارید؟
چندین پروژه بستهبندی، من علاقه زیادی به طراحی بستهبندی دارم. مشغول کار روی چند پروژه برندینگ هستم که کارهای گرافیکی زیادی دارند، همچنین با یک خط تولید کاغذ دیواری و یک خط تولید فرش همکاری میکنم. از کار کردن روی موادی که برای پوشش سطوح استفاده میشوند لذت میبرم چون در عین حال که مواد شگفتانگیزی به نظر میرسند، بسیار معمولیاند.
گرایش من طراحی صنعتی است اما زمانی که وارد حوزه طراحی داخلی میشوم نگرشهای مربوط به همان حوزه را به کار میبرم. در یکی از املاکم، پوشش کف حمام از جنس لاستیک است. سالهاست سعی میکنم وان حمام و سینکِ لاستیکی بسازم اما بیشتر موردی است و به عنوان الگو یا نمونه اولیه ساخته میشود.
چطور این همه کار را با هم انجام میدهید؟
مشغله زیادی دارم اما میدانم چطور همه چیز را آسان بگیرم. بسیار آرامم چون در مورد کاری که انجام میدهم اعتماد به نفس دارم. طی سالها درسهای زیادی یاد گرفتهام و فقط با افرادی همکاری میکنم که واقعاً میخواهند با من کار کنند.
ارتباط واضحی بین طراحی اشیاء و طراحی داخلی و معماری وجود دارد اما همه چیز روز به روز در حال تغییر است. چطور هر دو مورد را با هم پیش میبرید.
بعضی افراد روال عادی را دوست دارند و این قسمتی از رفتار طبیعی انسان است اما من فکر کردن را ترجیح میدهم. شاید امروز روی یک پروژه گالری هنری کار کنم یا یک هتل یا قطعه موسیقی. اینها همه قسمتهایی از جهانِ یکپارچه و در حالِ پیشرفتِ ما هستند.
- چراغ رومیزی سایبورگ، طرحی جدید از کریم رشید
- معرفی آثار برجسته کریم رشید در زمینه طراحی مبلمان – قسمت اول
- معرفی آثار برجسته کریم رشید در زمینه طراحی مبلمان – قسمت دوم
صد هزار سال از وجود انسان روی کره زمین به صورت آنالوگ سپری شده و فقط سی سال است که دنیای دیجیتال را تجربه میکنیم. ما پیشقراول هستیم. فکر میکنیم که اکنون همه کار انجام دادهایم اما این تازه اول راه است. دنیای آنالوگ ایستا و ساکن بود، به همین ترتیب همه چیز را دائمی در نظر میگرفتند. معماران به فکر ساخت بنای یادبود و آثار تاریخی بودند اما در دنیای دیجیتال همه چیز فرَار، گذرا و مصرف شدنی است. این دو وضعیت متناقضاند. در حال حاضر فردیت قدرت بیشتری دارد، برخلاف گذشته که همه چیز جنبه اجتماعی داشت.
این تغییرات همانقدر که برای بعضیها هیجانانگیز است برای بعضی افراد ناگوار به نظر میرسد، چه حرفی برای آنها دارید؟
این دوران سخت است اما در عین حال زمانِ جالب توجهی است. خوب یا بد، از هر جهت نگاه کنید همه چیز کاملاً فرق میکند. من یک ایدهآلگرام و به نظرم به این بستگی دارد که چه طور درگیر این تغییرات شویم. زمانی، نظر بعضی جامعهشناسان این بود که کامپیوتر، بشر را از صفات انسانی دور میکند اما اکنون میبینیم که چنین نیست و برخلاف آن اتفاق افتاده است. ما بیشتر از هر زمان دیگر صفات انسانی داریم، هیچ وقت به این اندازه نسبت به جنبههای انسانی آگاه نبودهایم.
به عنوان یک طراح و کسی که در مورد محیط فیزیکی اطرافمان زیاد میاندیشد، فکر میکنید این تغییرات چه تأثیری بر کار طراحی دارد؟
شناسایی مفهوم تجمل، قسمتی از کار من است. در گذشته، الماس و سنگ مرمر نشانه تجمل بودند اما الآن وضعیت فرق کرده است. در حال حاضر تجمل یعنی وقت آزاد و حمل وسایل کمتر؛ مسافرت کردن بدون چمدان و در اختیار داشتن بهترین جای وسایل نقلیه.
من به طرح اصلی فکر میکنم. چرا ما این قدر سریع شدهایم و تا این حد ارتباطاتمان گسترده شده است؟ این طرح برای ادامه بقای جهان است. هرچقدر استفاده انسان به ماده کمتر شود، زمین بیشتر زنده میماند. دنیای آنالوگ مواد و وسایل زیادی لازم داشت. اکنون با پیشرفت تکنولوژی راهی برای پیشرفت و تداوم بقای زمین یافتهایم.
بهتر است به این فکر کنیم که در این طرح کلی، نقش ما چیست. من در جلسات زیادی شرکت کردهام و وقتی میبینم چه چیزهایی در مدارس آموزش داده میشود حیرت میکنم. هدف واقعی ما از طراحی چیست؟ آیا قرار است فضایی کاملاً زیبا خلق کنیم یا فقط یک سری مواد و کالا را مصرف کنیم؟ آیا گرایش سبک باروک و احیای آن به جهانی که ما اکنون در آن زندگی میکنیم ارتباطی دارد؟ در حال حاضر میتوانیم بدون سیمکشی و تجهیزات یک فضا را روشن کنیم، با وجود این امکانات استفاده از لوستر و چلچراغ چه لزومی دارد؟
ما در حال حرکت به مسیری جدید هستیم، جایی که در آن استفاده از ماده کمتر و کمتر میشود.
قسمت اول مصاحبه با کریم رشید، طراح برجسته مصری را میتوانید در اینجا بخوانید.