ترکیببندی یک تصویر نه تنها بر زیبایی آن تاثیر بسیاری دارد، بلکه میتواند در انتقال بسیاری از مفاهیم مختلف به مخاطب کمک کند. واقعا بهترین راههای رسیدن به ترکیببندی بهتر در سینماتوگرافی چیست؟ پیش از این درباره نکاتی برای ترکیب بندی بهتر برایتان نوشتیم، و در این مطلب قصد داریم به معرفی مهمترین قوانین این مبحث و فواید آنها بپردازیم. در ادامه با هزارویکبوم همراه باشید.
در ویدیوی زیر ۹ تکنیک کاربردی برای ترکیب بندی بهتر عکس، از دید Steve McCurry یکی از عکاسان مطرح جهان، خالق پرتره دخترک افغان در نشریه National Geographic، میبینیم.
قوانین طلایی در ترکیب بندی
این مورد احتمالا شناخته شدهترین قانون ترکیب بندی است. قوانین طلایی به این موضوع اشاره میکنند که اگر کادر خود را با خطوطی عمودی/افقی به قسمتهایی مساوی تقسیم کرده و سوژههای اصلی در یکی از این قسمتها قرار دهید، زیبایی بصری تصویر نهایی چندین برابر خواهد شد.
خطوط هدایتگر
این خطوط هدایتگر یا همگرا، که با نام رئوس نیز از آنها یاد میشود، چشم بیننده را به درون تصاویر هدایت کرده و باعث ایجاد عمق میشوند که عنصری ضروری در اکثر فیلمها و عکسها محسوب میشود. این عنصر با القای حس حرکت، بر انرژی جنبشی اثر میافزایند.
بیشتر بخوایند:
خطوط مورب
خطوط مورب نیز دقیقا مانند خطوط هدایت کننده عمل میکنند، با این تفاوت که به جای هدایت کردن چشمان بینندگان به داخل عکس، آنها را به اطراف سوق میدهند. این ترفند نیز به ایجاد حرکت کمک بسزایی کرده و بیشتر در تصاویر ثابت به کار میرود. اما حتی اگر عناصری در کادر در حال حرکت هستند، استفاده از قطرها ضرری نخواهد داشت.
بیشتر بخوانید: استفاده از خطوط مورب در عکاسی
کادربندی
احتمالا استفاده از مواردی مانند در و پنجرهها برای ایجاد کادری در کادر اصلی را تجربه کردهاید، اما به یاد داشته باشید با کمی خلاقیت، میتوانید به نتایج جالبی دست یابید. از نمونههای کادربندی مبتکرانه، که از ترفند Mondrian و چند قاب استفاده کرده است، میتوان به فیلم The Tracey Fragments اشاره کرد.
تضاد
طبق نظریه روانشناختی Gestalt، همواره موارد دارای تضاد توجه انسان را به خود جلب میکنند. با ایجاد تضاد میان سوژه و پس زمینه، علاوه بر افزودن عنصر عمق، میتوانید به تشخیص بهتر سوژه توسط مخاطب نیز کمک کنید.
پر کردن کادر
تا جایی که میتوانید نزدیک شوید! طبق بسیاری از نظریههای مختلف، اندازه سوژه با انرزی جنبشی (یا به عبارت دیگر، اهمیت آن) ارتباط مستقیم دارد. در حقیقت، هرچه سوژه بزرگتر باشد، از اهمیت بیشتری در تصویر برخوردار خواهد بود.
- بیشتر بخوانید: در ۶ گام ساده دید عکاسی پیدا کنید
قرار دادن چشم در وسط
همانطور که McCurry در ویدیوی بالا اشاره میکند، با قرار دادن چشم سوژه در وسط قاب توهم دنبال شدن توسط وی در ذهن مخاطب ایجاد میشود و باعث جلب توجه بیننده میشود.
تکرار الگوهای مشخص
علاقه به الگوها در طبیعت آدمیزاد وجود دارد. در نتیجه استفاده از تکرار، مخاطب را به سرعت جذب تصویر کرده و با وجود المانی برای شکستن این الگو، جذابیت عکس یا فیلم چندین برابر میشود.
تقارن
تقارن نیز مانند الگوها به ارائه تصویری فوقالعاده زیبا کمک میکند. دانشمندان هنوز از دلیل این موضوع مطلع نیستند اما آزمایشهای مختلفی ثابت کرده چهرههای با تقارن هندسی در نظر افراد مختلف بسیار زیباتر جلوه میکند.
نتیجه گیری
بگذارید حقیقت را بگوییم: در زمینه هنرهای سینمایی، نوشتن، ویرایش یا سینماتوگرافی، هیچ قانونی وجود ندارد. استفاده درست از این تکنیکها ممکن است به خاطر بیولوژی انسان زیبایی تصویر را تضمین کند اما ریسک ثبت تصاویری تکراری، خسته کننده و قابل پیشبینی را به همراه خواهند داشت.
به عنوان مثال مشاهده تصویر پرنده در یک لیوان قهوه شاید برای اولین بار جذاب باشد، اما پس زیاد شدن نمونههای مشابه به ایدهای تکراری و خسته کننده تبدیل میشود.
شما میتوانید با استفاده از این ۹ نکته و ذرهای خلاقیت و ابتکار، به ثبت آثاری ماندگار بپردازید.
سلام. دو سه مطلب از نکات عکاسی خوندم که جزو بهترین آموزشهای مربوط به عکاسی هست که تا بهحال دیدهام. ساده و روان و کاربردی نیاز بیننده سایت رو برآورده کردهاید. طراحی صفحه هم عالی و مناسب.
تشکر