از زمانی که اولین نسخه Rhinoceros در سال ۱۹۹۸ به بازار آمد ۱۷ سال میگذرد و این نرمافزار اکنون به یکی از ابزارهای استاندارد مدلسازی سهبعدی طراحان تبدیل شده است. اگرچه راینو ابزاری مناسب برای به تصویر کشیدن ایدههای مفهومی است، اما در عین حال امکان خلق مدلهای دقیق برای خروجی گرفتن توسط دستگاههای مدلسازی مانند پرینتر سهبعدی را نیز فراهم میکند.
این نرمافزار امکان گرفتن رندرهای دقیق، متحرکسازی، آنالیز سطوح و ترسیم نقشه را به کاربر میدهد. اساس کار راینو برای ایجاد یا نمایش منحنیها و سطوح با استفاده از یک مدل ریاضی است که اصطلاحاً نِربز (NURBS) نامیده میشود. این روش برای مدلسازی اشیاء نرم و اجسامی با سطوح بسیار دقیق مناسب است. در این نوع مدلسازی، سطوح توسط نقاط کنترلی که پیرامون آنها قرار گرفتهاند قابلیت اصلاح و ویرایش میابند.تمام مدلهای ساخته شده در راینو امکان انتقال به دستگاه فرز، لیزر کات و پرینت سهبعدی را دارند. این ویژگی وجه تمایز راینو با نرمافزارهای مدلسازی بر پایه پُلیگان (سطوح چند وجهی) است که قابلیت خلق اشیاء پیچیده و مفهومی را دارند اما برای خروجی گرفتن با دستگاه و تبدیل شدن به مدلهای فیزیکی مناسب نیستند.
این نرمافزار چهار ابزار اصلی برای خلق یک مدل دارد:
نقطه: برای شروع و پایان رسم خطوط و منحنیها، تفکیک آنها به بخشهای کوچکتر و اصلاح و ویرایش فرمها استفاده میشود.
خط: منحنیها، اشکال هندسی مانند دایره و بیضی و چندضلعیها از طریق این قسمت ایجاد میشوند.
سطح: از طریق امتداد خطوط و یا به هم پیوستن شبکهای از آنها به وجود میآید.
حجم: مکعب، کره، هرم، استوانه و دیگر احجام را میتوان در این قسمت به وجود آورد.
رندر گرفتن از مدلها
نرمافزار راینو قسمت نسبتاً کاملی برای ایجاد رنگ، بافت، نور و متریال دارد اما پلاگینهای پیشرفتهتری نیز برای این کار تولید شدهاند که از معروفترین آنها میتوان وی ری (V-Ray) و مکسول (Maxwell) را نام برد. ابزار مناسب دیگری که برای رندر گرفتن مدلهای ساخته شده در راینو وجود دارد نرمافزار کیشات (KeyShot) است که به صورت مستقل روی سیستم نصب میشود. کیشات در عین حال که رابط کاربری بسیار ساده و آسانی دارد، رندرهایی با کیفیت بالا و حرفهای میگیرد.
پلاگینهای متعددی برای راینو طراحی شدهاند که هر کدام به صنعتی خاص گرایش دارند، به طور مثال متریکس (Matrix) و راینو گلد (RhinoGold) در زمینه طراحی جواهرات، راینو شو (RhinoShoe) برای طراحی کفش و مکس سورف (Maxsurf) برای طراحی کشتی و زیردریایی به کار میروند.
در کشور ما نیز طی سالهای اخیر کاربران زیادی با گرایشهای مختلف مانند معماری، طراحی جواهرات، کفش و مبلمان از این نرمافزار استفاده میکنند، در همین راستا کتابها و مجموعههای آموزشی مناسبی نیز منتشر شده است که از میان آنها میتوان به کتاب آموزش جامع و کاربردی نرمافزار راینو از انتشارات وارش و آموزش پیشرفته راینو از انتشارات عصر اندیشه اشاره کرد.
در آینده مطالب بیشتری از نرمافزار مدلسازی راینو در هزار و یک بوم میخوانیم.
سلام
این اولین نظریه که می زارم. واقعا سایت خوب و زیبایی دارید. مطالبتون خیلی عالین و جا داره یه خسته نباشید به همه نویسنده ها بگم.
توصیه می کنم آموزش های چنین نرم افزار هایی رو به صورت مرحله به مرحله روزانه توی سایت بزارید تا هم بازدیدتون بالاتر بره و هم کمکی به بچه هایی که فرصت و هزینه برای شرکت در کلاسها و حوصله مطالعه کتاب های آموزشی رو ندارند بشه.