اگر در میان گروه مؤسسان شرکت یا مجموعه شما شخصی به عنوان دیزاینر وجود نداشته باشد، برای رسیدن به تفکر و فرهنگ طراحی راه دشواری پیش رو خواهید داشت. در این مواقع طراحان کارآفرین گزینه مناسبی برای همکاری به شمار میروند. در ادامه با ما همراه شوید تا با مفهوم «طراحان کارآفرین»، تفکرات، روش و عملکرد آنها بیشتر آشنا شوید.
اگر تولید کننده و یا صاحب شرکت هستید احتمالاً این تجربه را داشتهاید که مشاورین طراحی برای بهبود محصول وارد پروژهتان شدهاند اما با اتمام کار آنها و ترک شرکت، ;کیفیت محصولات مجدداً افت کرده و کار با مشکل مواجه شده است. شاید بهتر باشد برای تسریع روند کار و جلوگیری از هدر رفتن زمان و انرژی، به جای آموختن تفکر طراحی به متخصصان رشتههای دیگر، از خود طراحان به عنوان یکی از بنیانگذاران استارتآپ کمک بگیریم.
اگرچه ژن طراحان کارآفرین بسیار کمیاب است اما بیشتر طراحان ظرفیت ورود به چالشهای بزرگ را دارند. ریاضیدان آمریکایی ریچارد همینگ (Richard Hamming) که بیشتر تحقیقات او در زمینه علوم رایانهای و ارتباطات از راه دور است در این رابطه میگوید: «من معتقدم دیزاینری که امروزه استارتآپی را در زمینه تکنولوژی بنیانگذاری کند بزرگترین فرصتها را در زمینه طراحی به دست خواهد آورد.»اما چه دلایلی طراحی را در دنیای تکنولوژی امروزی پر اهمیت کرده است ؟
۱. بازار تکنولوژی روز به روز شلوغتر میشود، در چنین شرایطی طراحی برند و تجربه استفاده کاربران از محصول برای موفقیت در بازار، حساس و مهم شده است.
۲. ابتکار حاصل همکاریهای بنیادین است. ترکیب دیزاین با مهارتهای فنی و تجاری موجب یافتن راه حلهای بهتر و ورود محصولات جدیدتر به بازار میشود.
۳. طراحان کارآفرین مهارتهای ویژهای در زمینه درک نیاز کاربران و درنتیجه آن کشف فرصتهای جدید دارند.
مهارت سکانداری پروژه
واضح است که هر دیزاینری مؤسس یا بنیانگذار نمیشود، در اینجا نیز منظور طراحانی که صرفاً چند دوره را گذراندهاند نیست. منظور یک طراح فعال و کارآزموده است که دیزاین را در عمل آموخته باشد. مهمتر از همه بتواند گروه را به سمت خلق محصولی کارآمد و قابل استفاده هدایت کند.
قبل از همه این موارد، یک طراح کارآفرین باید متخصص یافتن مشکل اصلی باشد. بدین معنی که گاهی لازم است محصولی کاربردی با ظاهری نه چندان زیبا ساخته شود و یا اطلاعات دقیقی برای نمونهسازی آماده شود تا طراح در دام محصولی زیبا اما بیمصرف نیفتد. چنین طراحانی باید توانایی انجام کارهای زیادی را داشته باشند و این آسان نیست.
این یک چالش است نه تفریح
در اینجا منظور به چالش کشیدن نقش طراحان مشاور یا بنیانگذارانی با سابقه فنی و مهندسی نیست، بلکه تأکید بر فرصتهای در حال رشد برای کارآفرینانی با تخصص طراحی است. مسلماً پیشنیاز یک شرکت فنی و مهندسی، بنیانگذاری است که مهارتهای فنی لازم را داشته باشد، اما اگر قرار است محصولاتی با طراحی موفق تولید شوند تخصص یک دیزاینر نیز لازم است، پس چه بهتر که یک مؤسس همکار با مهارت طراحی داشته باشیم تا تجربه حس خوب کاربران هنگام استفاده از محصول را مهیا کند.
در حال حاضر بیشتر از هر زمان دیگر با مسائل پیچیدهای مواجه میشویم که حل کردن آنها از عهده طراحان کارآفرین برمیآید. دیزاین دیگر به معنای رنگ و لعاب دادن به محصولات نیست، تکنولوژی خیلی سریعتر از آن حرکت میکند که چنین تصوری از تفکر طراحی داشته باشیم.
مطمئناً طراحان موجوداتی افسانهای با تواناییهای خارقالعاده نیستند که هر مشکلی را حل کنند، اما پتانسیل تبدیل شدن به عنصری کلیدی در گروههای مبتکر و نوآور را دارند، بدون اینکه تضمین موفقیت باشند. بسیاری از شرکتها بدون حضور طراحان کارآفرین به موفقیت میرسند و خیلی از آنها نیز شکست میخورند، اما وجود آنها میتواند شانس بقا را افزایش دهد.
بررسی مسیر دیزاینرهای کارآفرین
چنین طراحانی معمولاً در چند رشته تبحر دارند و از مهارتهای ضروری و کاربردی برای تصمیمگیری برخوردار هستند، از تحقیق در مورد کاربران و طراحی تعاملی تا سازماندهی اطلاعات و طراحی ارتباطات همگی میتوانند جزو مهارتهای او باشند. ممکن است در همه زیرمجموعههای دیزاین تخصص نداشته باشند اما میتوانند در روزهای آغازین کارها را پیش ببرند و در مواقع لزوم با متخصصین هر حوزه وارد مذاکره شده و آنها را جذب کنند. به علاوه آنها شناخت خوبی نسبت به ابزارهای فنی و اقتصادی برای پیشبرد پروژه دارند، مانند روش بازاریابی مبتنی بر تحلیل دادهها. بین دیزاینری که توانایی طراحی داشبورد ماشین را دارد و دیزاینری که یک ماشین کامل به علاوه نحوه کنترل و راندن آن را طراحی میکند تفاوت وجود دارد. برای یک طراح کارآفرین لازم است توانایی انجام هر دو مورد را داشته باشد.
برای بررسی صحت نظریههای مطرح شده، مصاحبههایی با طراحان بنیانگذار استارتآپ انجام شده و مجموع آنها با هدف گردآوری الگوها و درسهای الهامبخش برای دانشجویان و دانشآموزان در کتابی رایگان منتشر شده است که میتوانید فایل pdf آن را از سایت designerfounders دانلود کنید.
آینده طراحان کارآفرین
نسل جدید طراحان بیش از پیش جرات آزمودن مسیرهای تازه و نوین را یافتهاند و پیگیری آزادانه ایدههای نوآورانه خود در استارتآپها را به امنیت دریافت پول نقد ترجیح میدهد. خواه موفق بشوند یا نه در هرصورت آنها نماینده نسل جدیدی از کارآفرینان هستند که میتوانند الهامبخش نسل بعدی طراحان باشند. همانطور که ما وارد انقلاب طراحی رابطهای کاربری شدهایم نسل بعد این فرصت را دارد که تجربههای صوتی، حرکتی و لامسه را برای ایجاد تعامل کاربران با محصولات خلق کند.