همانطور که میدانید، فیلم جدید سری «جنگ ستارگان» با نام بیداری نیروها به زودی اکران خواهد شد. میتوان گفت برخی علائم بصری در تمام فیلمهای این مجموعه دیده میشوند؛ از جمله نمایش صحنه از دید کاراکترهای مختلف و تمام شدن سکانسها با ترفند Wipe. هرچند، در برخی فیلمهای پیشین ساخته جورج لوکاس، ترفندهای دیگری نیز به این لیست اضافه شد؛ مانند زوم شدن آرام دوربین در صحنههای واید.
در ادامه مطلب قصد داریم به بررسی ۵ تکنیک فیلمسازی به کار رفته در این سری پرطرفدار و محبوب بپردازیم.
شات Dolly
شات دالی یکی از حرکتهای معروف دوربین در فیلمهای سینمایی است. در این مورد، دوربین -معمولا به وسیله ریل یا Steadicam- به سمت سوژه حرکت کرده و شات واید را به تصویری معمولی تبدیل میکند. استفاده هوشمندانه J.J. Abrams از این حرکت واقعا مثال زدنی است. طی چنین تصاویری در فیلمهای جنگ ستارگان علاوه بر حرکت به جلو، دوربین به طرفین نیز حرکت کرده و بدین صورت بر جذابیت سکانس میافزاید.
اثراتی از شات دالی در تریلر آخر منتشر شده از این فیلم نیز قابل مشاهده است.
تشعشعات لنز یا Lens Flare
نور پخش شده در لنز از طریق مشکلات موجود در مکانیسمهای تشکیل تصویر، از جمله انعکاس داخلی، را Lens Flare یا تشعشعات لنز گویند.
اینطور که به نظر میرسد کارگردان این سری علاقه زیادی به استفاده از این تکنیک داشته و صحبتهای رسانهها تاثیری در نظر او نداشتهاند. هرچند در فیلم Star Trek Into Darkness آثار کمتری از Lens Flare دیده میشد. در «بیداری نیروها» نیز قطعا تشعشعات زیبای لنز در موارد زیادی به خدمت گرفته خواهند شد؛ اما به صورت کاملا نامحسوس و به طوریکه تشخیص آنها سخت باشد.
هرچیزی بیشتر از مثالی که در تصویر فوق مشاهده میشود، بیش از اندازه و از جذابیت تصویر در نظر مخاطب میکاهد.
استفاده از دوربین لرزان
میتوان گفت این تکنیک برگرفته از سری فیلمهای Star Trek بوده و گمان میرود در ادامه فیلمهای Star Wars به کار گرفته شود. شاتهای ثابت و بدون لرزش پیشین این بار با تصاویر ثبت شده به وسیله دوربینهای لرزان جایگزین خواهند شد. استفاده از این تکنیک کاربردی و جدید که به خوبی حس حرکت و نبرد را منتقل میکند، نتیجهای زیبا را در بر خواهد داشت؛ به هر صورت باید منتظر فیلم بعدی ماند و دید.
زوایای اریب و نامتعارف
از تصویر فوق، تمایل کارگردان به استفاده از زوایای اریب به خوبی مشخص است. این مورد یکی دیگر از ترفندهای آبرامز بوده که به ترکیببندی بهتر سکانسها کمک بسزایی میکند. پیاده سازی شاتها با زوایای نامتعارف واقعا سخت است و در صورت اشتباه، نتبجه کار واقعا غیر قابل قبول و خسته کننده خواهد بود. اما این کارگردان حرفهای و با تجربه به خوبی از پس این کار بر آمده و آثار خوبی خلق کرده است.
مثلا در شات فوق، جنگنده TIE در سمت راست کادر و اثرات انفجار و نور لیزرها در سمت چپ کادر به خوبی جای گرفته اند.
زومهای ناگهانی و سریع
صحنهای که در بالا مشاهده میکنید در نوع خود شاهکاری بوده و تحسین بسیاری را بر انگیخته است. وی این افکت را به خوبی در فیلمهای Star Trek به خدمت گرفته و قطعا از آن در «جنگ ستارگان» نیز استفاده خواهد کرد. هرچند این مورد پیش از این نیز برخی قسمتهای این مجموعه به کار رفته بود. زومهای ناگهانی و سریع به خوبی حس هیجان و واقعی بودن را به بینندگان منتقل میکنند.
تمام این موارد ما را برای تماشای قسمت بعدی Star Wars مشتاقتر از پیش ساخته است. نظر شما چیست؟
فیلم ها خیلی عالی است باید بااوتشکرکنیم