پروسه طولانی یا کوتاه ساخت یک اثر سینمایی را فیلمسازی گویند. این پروسه شامل مراحل مختلفی از جمله شکل دادن طرح یا ایده اولیه، نوشتن فیلمنامه، ضبط، مونتاژ و مواردی از این دست میشود. فرآیند ساخت فیلم معمولا افراد زیادی را درگیر خود کرده و از چند ماه تا چندین سال به طول میانجامد. در ادامه توضیحاتی درباره مراحل اصلی فیلمسازی و وظایف هر مرحله ارائه کردهایم که با هم میخوانیم.
فرقی نمیکند خودتان کارگردان باشید یا بخواهید پروژه را به دست کمپانی و افراد دیگری بسپارید؛ در هر حالت بهتر است با این سه مرحله آشنایی داشته باشید. لازم به ذکر است مدت زمان مورد نیاز برای هر مرحله با توجه به نوع پروژه متغیر است.
پیش تولید یا Pre-Production
در فاز پیش تولید یا Pre-Production، پیش از وارد عمل شدن دوربین، همه چیز به طور دقیق برنامه ریزی میگردد. میتوان گفت طی این برنامه ریزی، دیدی کلی نسبت به فیلم به دست آمده و بودجه و دیگر منابع مورد نیاز نیز مشخص میشوند. کارگردان آماده شروع فیلمبرداری میشود و استوری بورد (یا فیلمنامه بصری) با کمک عوامل مربوطه آماده میشود. از دیگری مواردی که در این مرحله به آنها پرداخته میشود میتوان انتخاب بازیگران و محل فیلمبرداری (لوکیشن) را نام برد.
در حقیقت، زمانی که برای نوشتن نکاتی که قصد دارید در ویدیویی کوتاه به توضیح آن بپردازید دست به قلم میشوید، در مرحله Pre-Production به سر میبرید. پس از پیش رفتن چنین مراحلی، شایسته است تنظیم استوری بورد را آغاز کنید. فیلمنامه بصری باعث میشود کارهایی همانند مونتاژ و ادیت در مرحله نهایی تولید یا Post-Production با سرعت و کیفیت بالاتری انجام گیرند.
تولید یا Production
مرحله تولید با ثبت تصاویر آغاز میشود. طی این مرحله تمام سکانسهای فیلم و موارد لیست شده در مرحله پیشین فیلمبرداری میشوند. لازم به ذکر است که با شروع تولید، لازم است نیروهای جدیدی از جمله ناظر فیلمنامه، دستیاران کارگردان، عکاس، ویرایشکننده تصویر و صدا به تیم پروژه اضافه شوند. در این مرحله لازم است قوانین نورپردازی، ترکیببندی و کادربندی به بهترین شکل رعایت گردد.
احتمالا با دو اصطلاح پر کاربرد «کات» و «اکشن» آشنایی دارید. با به زبان آوردن عبارت اول توسط کارگردان، کار فیلمبرداری آغاز شده و با عبارت دوم، برداشت پایان مییابد. لازم به ذکر است که برخی شرکتها تصمیم میگیرند در این مرحله به ضبط B-Rollها نیز، که تصاویری مکمل برای پروژه هستند، بپردازند.
مرحله پس از تولید یا Post-Production
مرحله نهایی پس از ثبت تمامی تصاویر پروژه شروع میشود. از جمله کارهایی که باید در این مرحله انجام گیرند میتوان به اضافه کردن المانهای گرافیکی و جلوههای ویژه، موسیقی و تصحیح رنگها اشاره کرد. ممکن است یادگیری چنین مباحثی کمی سخت و وقت گیر باشد، اما مطمئن باشید که تاثیر این فاکتورها بر کیفیت فیلم بیشتر از آن چیزی است که فکرش را میکنید.
مرحله تدوین و مونتاژ مانند لایه آخر رنگ یک اتاق است؛ زمانبر اما ضروری. در حقیقت، طی این مرحله است که ویدیوهای شما رنگ و بویی تازه به خود گرفته و زنده میشوند. از جمله ابزارهای ابتدایی و مفید برای ویرایش پروژههای کوچک میتوان به تدوینگر YouTube و برنامههای Movie Maker یا iMovie اشاره کرد. تمامی این ابزارها از تنظیمات پایهای یکسان بهره میگیرند. اگر به امکانات بیشتری برای انجام پروژه نیاز دارید، پیشنهاد میکنیم Premier Pro یا Final Cut را نیز در نظر داشته باشید.
قطعا در آینده نزدیک مطالب بیشتری در مورد مراحل مخلتف فیلمسازی و کارهای انجام شده طی هرکدام از آنها از هزارویکبوم خواهید خواند.
خیلی خوب بود ممنونم
قسمت اول به جای مرحله نوشتید مرجله که لطفا تصحیح بفرمائید