هنگام ساخت فیلم کوتاه یا بلند، ویدیوهای تبلیغاتی و سایر موارد مشابه، برنامه ریزی امری کاملا حیاتی و مهم است. یکی از مهمترین قدمهای فرآیند برنامه ریزی، ساخت استوریبورد یا فیلمنامه بصری است.
استوریبورد، مجموعهای از تصاویر و جلوههای بصری است که تمام جزئیات اثر را به نمایش میگذارد. فیلمنامه بصری از تصویر یا طرح به همراه شماره و توضیحاتی اختصاصی برای هر شات تشکیل شده است.
چرا به استوریبورد نیاز داریم؟
ساخت این مورد ممکن است کاری اضافی و بیهوده به نظر برسد؛ اما مطمئن باشید رسیدن به اهداف بدون استوریبورد امکان پذیر نخواهد بود.
بهترین راه برای به اشتراک گذاشتن دیدگاه
قطعا شما هم در شرایطی بودهاید که نمیتوانستید منظور خود را به خوبی به دیگران منتقل کنید. با فیلمنامه بصری، تمامی ایدهها، برنامهها و دیگر جزئیات مربوط به ویدیو مشخص خواهد شد.
آسان ساختن فرآیند تهیه
با تهیه استوریبورد، در واقع تمام برنامهها، از جمله شاتهای مورد نیاز و ترتیب آنها و نحوه تعامل تصاویر با فیلمنامه معین خواهند بود. در این حالت، مطمئن خواهید بود چیزی از قلم انداخته نشده و همه چیز به طور کامل انجام خواهد گرفت. در مرحله ادیت و مونتاژ، تیم مربوطه میتوانند از فیلمنامه بصری به عنوان راهنمایی مفید جهت کار حرفهایتر بهره گیرند.
صرفه جویی در زمان
با اینکه تهیه استوریبورد نیازمند زمان است، در بلندمدت باعت صرفه جویی در وقت میشود. همانطور که پیشتر اشاره کردیم، انتقال راحتتر دیدگاهها و ایدهها، و وجود لیستی از امور مورد نیاز، تاثیر بسزایی در سرعت پیشرفت پروژه دارد.
نحوه ساخت استوریبورد
پیش از ساخت، لازم است چند وظیفه را به انجام رسانده و در مورد چند موضوع تصمیمگیری کنید. ابتدا، با بررسی فیلمنامه و تصورکردن صحنههای آن شروع کنید. سپس، به تصمیمگیری در مورد جزئیات موجود در هر شات و شاتهای موجود در استوریبورد بپردازید.
تحلیل و بررسی فیلمنامه
تبدیل فیلمنامه به فیلم، کاری واقعا دشوار است. به خاطر داشته باشید که کارهام بزرگ با قدمهای کوچک آغاز میشوند؛ پس ابتدا سعی کنید فیلمنامه را به قدمها و بخشهای کوچکتر تبدیل کنید. مشخص کنید که قصد دارید چه مفاهیمی را به وسیله این شاتها منتقل کنید و سپس بر اساس این ایدهها، به ساخت استوریبورد بپردازید.
ارزیابی شاتها
هنگام آماده سازی استوریبورد(ها) باید المانهای مختلفی را مد نظر قرار دهید. پس از بررسی اسکریپت و تقسیم آن به شاتهای مختلف، باید در مورد هر کدام به این سوالها پاسخ دهید:
- محل فیلمبرداری کجاست؟
- به چند بازیگر در این شات نیاز است؟
- آیا به امکانات و وسایلی خاص نیاز داریم؟
- ثبت چه نوع شاتی (کلوز-آپ، واید و دیگر موارد مشابه) عاقلانهتر است؟
- زاویه تصویر چگونه است؟
- آیا وسایل نقلیه یا افراد در تصویر حرکت میکنند؟ به چه جهتی؟
- آیا برای ایجاد حس در صحنه، بهتر است از حرکت دوربین نیز استفاده شود؟
- از چه نوع نورپردازی باید برای صحنه بهره گرفت؟
- چه جلوههای تصویری نیاز است؟ چنین جلوههایی به ایجاد حس در سکانسها کمک بسزایی میکنند.
تهیه لیست شاتها
پس از معین کردن جزئیات هر شات، مشخص کنید که قصد دارید کدام شاتها را تبدیل به استوریبورد کنید؛ معمولا از مواردی که نیازمند برنامه ریزی ویژه، امکانات خاص و افکتهای کامپیوتری دارند در این مرحله استفاده میشود.
اگر قصد دارید از استایلی خاص -مانند زاویههای بسته یا بهره گرفتن از لنزهای خاص- در طول فیلم پیروی کنید، تبدیل کردن تمام شاتها به فیلمنامه بصری را نیز جزو انتخابهای خود قرار دهید. در صورت انتخاب شاتهایی خاص برای تبدیل به استوریبورد، از تهیه لیستی از آنها جهت هماهنگی بیشتر و بهتر پیش رفتن کار اطمینان حاصل کنید.
ساخت پنلهای مربوط به استوریبورد
پیش از کشیدن استوریبورد لازم است فضایی مخصوص به آن را ایجاد کنید. شکل و ابعاد پنلها به این بستگی دارد که فیلم برای تلویزیون طراحی شده است یا پردههای سینما.
پنل در حقیقت صفحهای مخصوص برای کشیدن طرح مربوط به سکانس است که قرار است در فیلم مورد استفاده قرار گیرد. پنلهای آماده قابل خریداری هستند و اگر نمیخواهید بودجه خود را صرف این موارد کنید، میتوانید با استفاده از راهنماها و نمونههای موجود بسازید.
در ادامه میتوانید راهنمایی مختصر برای ساخت پنلهای مربوطه را مطالعه کنید.
۱. اندازه و شکل پنل را مشخص کنید
استوریبورد مخصوص فیلمهای تلویزیونی، درست مانند شکل صفحه نمایش، مربعی با عرضی بیشتر است. این موضوع برای فیلمهای مخصوص سینما به شکل مستطیل -با پهنای تقریبا دو برابر اندازه صفحه نمایش تلویزیون- تغییر پیدا میکند.
بسیاری از فیلمسازها ترجیح میدهند از گزینه دوم استفاده کنند اما فیلمبرداری با اندازهای میان این دو مورد بهترین راه حل است. احتمال اینکه فیلم شما در صفحه نمایشهای معمولی به نمایش در آید زیاد است و در این حالت میتوانید مطمئن شوید اطلاعات زیادی از تصویر کراپ نمیشوند.
۲. شکل را پنل با کادری سیاه رنگ احاطه کنید
اضافهکردن کادر کمک میکند به هر پنل به عنوان شات و تصویری جدا نگاه کرده و باعث ایجاد توهم صفحه نمایش یا پرده سینما میشود؛ در این حالت طرحی تقریبی از شکل و شمایل نهایی تصویر به دست خواهد آمد.
۳. پنل توضیحات یک اینچی در زیر کادر
از این پنل مستطیل شکل برای شرح دادن جزئیات و موارد موجود -مانند دیالوگها، زاویه و جهت دوربین یا افکتهای ویژه- در کادر استفاده کنید.